Πρόεδρος:Νέες συσκέψεις για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι θα έχει  δύο νέες συσκέψεις, πέραν της τριήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου,   με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για εργασία που διεξάγεται από πλευράς της ομάδας του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε την εν εξελίξει διαδικασία σε σύσκεψη στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, υπό το φως του διαδικαστικού αδιεξόδου που φαίνεται να έχει επέλθει στις συνομιλίες και ενόψει της συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στις 2 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος της όλης προσπάθειας, είναι «να βρεθεί ένας ορθόδοξος τρόπος αντιμετώπισης του υπό εξέλιξη διαλόγου».

«Προχωρούμε με την προταθείσα μεθοδολογία και προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθούν την προσεχή βδομάδα μια σειρά συναντήσεων τόσο με την ομάδα του διαπραγματευτή όσο και με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν για μια σημαντική εργασία που γίνεται από πλευράς της ομάδας του διαπραγματευτή και προκειμένου να έχουμε και τις αντιδράσεις των αρχηγών των κομμάτων σε μια νέα σύσκεψη, οπωσδήποτε προ της 2ας Σεπτεμβρίου», σημείωσε.

Εξήγησε ότι θα πραγματοποιηθούν δύο συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, η μία προς ενημέρωση και επίδοση της εργασίας που η ομάδα του διαπραγματευτή θα φέρει σε πέρας και η δεύτερη για να ακουστούν και οι απόψεις των κομμάτων, αφού ενημερωθούν.

Η δεύτερη σύσκεψη, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε πως η πραγματοποίηση των συσκέψεων αυτών δεν σημαίνει πως ακυρώνεται η τριήμερη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου για την εις βάθος συζήτηση του Κυπριακού με βάση τα δεδομένα και σε ανταπόκριση της έκκλησης των κομμάτων.

«Η τριήμερη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου θα γίνει προ της μετάβασης μου στα Ηνωμένα Έθνη και θέλω να ελπίζω ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, καλής προετοιμασίας δηλαδή της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όσον αφορά τη διαχείριση του εθνικού θέματος», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας