Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα εφαρμόσει η Εθνική Τράπεζα

Με μήνυμά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς,  ανήγγειλε την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου, οι όροι και οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Με βάση την ενημέρωση της διοίκησης προς τους Συλλόγους των Εργαζομένων, το πρόγραμμα αφορά περίπου 2.000 άτομα και η ολοκλήρωσή του προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα.

Δείτε το μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου:

«Προς όλους τους Εργαζόμενους στην Τράπεζα

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Οι ραγδαίες αλλαγές στην ελληνική οικονομία και ο μετασχηματισμός του τραπεζικού κλάδου σε διεθνές επίπεδο επιτάσσουν κινήσεις προσαρμογής της λειτουργίας της Τράπεζας στα νέα δεδομένα. Η Διοίκηση, σταθμίζοντας το μακροπρόθεσμο όφελος όλων των εργαζομένων και εξετάζοντας κοινωνικά υπεύθυνες επιλογές, αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή Πρόγραμμα Εθελούσιας Αποχώρησης.

Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται απόλυτα στον άξονα στρατηγικής, που δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Διοίκηση με την ανάληψη των καθηκόντων της, αναφορικά με την αναγκαιότητα εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους και τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής διάρθρωσης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους υπαλλήλους της Τράπεζας που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και διευκολύνει, με την παροχή σημαντικών κινήτρων, την αποχώρησή τους εφόσον έχουν ήδη θεμελιώσει ή θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης εντός της επόμενης τριετίας, και πιο συγκεκριμένα μέχρι το Μάρτιο του 2016.

Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στους ίδιους, τις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο. Παρά το ασταθές εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον, διασφαλίζονται τόσο τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όσο και ο οικονομικός προγραμματισμός κάθε εργαζομένου. Παράλληλα, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση ούτε των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ούτε του Προϋπολογισμού, καθώς η Τράπεζα θα επωμιστεί το σύνολο του σχετικού κόστους.

Ταυτόχρονα και εξίσου σημαντικό με την εφαρμογή του προγράμματος, προωθείται και η ανανέωση του προσωπικού, διευκολύνοντας σημαντικά την επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων με αξιοκρατικά κριτήρια και με προφανή οφέλη τόσο για τους ιδίους όσο και για την Τράπεζα.

Στρατηγικός στόχος της Διοίκησης παραμένει η εξασφάλιση του Ομίλου της Εθνικής ως ακρογωνιαίου λίθου της οικονομίας, της κοινωνίας, της χώρας μας.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας και του Ομίλου θα ανακοινώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για το προωθούμενο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, για το οποίο υπήρξε ήδη ενημέρωση των Συλλόγων των εργαζομένων.

Αλέξανδρος Τουρκολιάς
Διευθύνων Σύμβουλος»