Πρόγραμμα βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων

Τη σημασία της αξιοποίησης ευκαιριών για γρήγορη ανάκαμψη σημειώνει η Υπ. Εργασίας

Η πατρίδα μας χρειάζεται επειγόντως να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να αξιοποιήσει σωστά τις ευκαιρίες, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για γρήγορη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, δημιουργία θέσεων εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε χαιρετισμό της στην Ημερίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος Build-Up Skills, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «το πρόγραμμα αυτό, που ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, και στην Κύπρο, το Νοέμβριο του 2011, έχει, ως σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε σχέση με την εξοικονόμηση και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους τομείς της κατασκευής, συντήρησης και ανακαίνισης κτηρίων».

Στόχος, σημείωσε, «είναι η προετοιμασία της επίτευξης των ενεργειακών στόχων των χωρών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», προσθέτοντας ότι «οι ενεργειακοί στόχοι της Κύπρου συμπεριλαμβάνουν 13% συνεισφορά ανανεώσιμων πηγών στην τελική χρήση ενέργειας και 14,3% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας».

Η Υπουργός ανέφερε ότι «τα κτήρια στην ΕΕ καταναλώνουν το 40% της ενέργειας και στην Κύπρο το 30%. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων αποτελεί κατά συνέπεια μια βασική προτεραιότητα μας».

Ανέφερε ότι «η οικοδομική βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει, τα επόμενα χρόνια, σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τομέα και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Είπε, επίσης, ότι «οι επερχόμενες ενεργειακές αναβαθμίσεις θα απαιτήσουν αυξημένες δεξιότητες του εργατικού δυναμικού», προσθέτοντας ότι «με την ολοκλήρωση της μελέτης της υφιστάμενης κατάστασης στην Κύπρο από την Εθνική Κοινοπραξία του προγράμματος, εκτιμήθηκε ότι η Κύπρος θα κληθεί να εκπαιδεύσει τουλάχιστον 4.500 άτομα».

«Προς αυτήν την κατεύθυνση», συνέχισε, «η κοινοπραξία προτείνει τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων προγραμμάτων κατάρτισης αλλά και τη δημιουργία κάποιων νέων προγραμμάτων.

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις για επαγγελματικές δεξιότητες και γνώσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν τόσο στη διασφάλιση της ποιότητας των κατασκευών όσο και στη δημιουργία αναβαθμισμένων θέσεων εργασίας».

Η κα. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι «η πατρίδα μας χρειάζεται επειγόντως να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να αξιοποιήσει σωστά τις ευκαιρίες, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για γρήγορη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, δημιουργία θέσεων εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη».

Όπως είπε, «οι αυξημένες απαιτήσεις κατασκευής νέων και αναβάθμισης υφιστάμενων κτηρίων θα συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Η ανάπτυξη του εθνικού οδικού χάρτη προσόντων και δεξιοτήτων στις κατασκευές είναι μόνο η αρχή».
Εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι «τόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς όσο και οι εργαζόμενοι θα πράξουν ό,τι χρειάζεται να γίνει για τη γρήγορη υλοποίηση και ανάπτυξή του».

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατέληξε, «παραμένει στη διάθεση όλων, της Κοινοπραξίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για την άρση των εμποδίων, τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της εφαρμογής του». – See more at: