Πρωτοχρονιάτικη διακήρυξη του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους θεσμούς και να αγωνίζεται για αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση και για κράτος δικαίου, αναφέρει στη Πρωτοχρονιάτικη διακήρυξή του το ΑΚΕΛ.

Με την ευκαιρία του νέου έτους το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμές ευχές προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, για υγεία, ευτυχία και προκοπή.

Θερμές ευχές απευθύνουμε και σε όλους τους αλλοδαπούς πολίτες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και που τέτοιες γιορτινές μέρες, σίγουρα όλοι έχουν στραμμένη τη σκέψη στη δική τους πατρίδα και στους δικούς τους ανθρώπους.

Η χρονιά που μόλις έχει παρέλθει ήταν μια χρονιά επικίνδυνης στασιμότητας και απραξίας στο Κυπριακό, γεγονός που όπως έχει αποδειχτεί επανειλημμένα από την ιστορία, εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της Τουρκίας για διχοτόμηση της Κύπρου και διαιώνιση της παρουσίας της στο νησί.

Το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και οι προκλήσεις μέσα στο 2019 είναι πολύ μεγάλες και κρίσιμες. Είτε θα καταστεί δυνατό να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, είτε θα συνεχιστεί το αδιέξοδο, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για τη χώρα και το λαό μας.

Οι όποιες αρνητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και οι όποιες προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας, πρέπει να ενισχύουν και όχι να αποδυναμώνουν τη θέληση και τις προσπάθειές μας για λύση. Θα πρέπει να ενδυναμώνουν τη συνέπειά μας στη συμφωνημένη βάση λύσης, που είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και όχι να οδηγούν σε επικίνδυνες προσεγγίσεις για αναζήτηση νέας βάσης λύσης. Τέτοιες προσεγγίσεις εκτρέφουν την τουρκική αδιαλλαξία, υποσκάπτουν την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς –και εν γένει της Κυπριακής Δημοκρατίας- έναντι του διεθνούς παράγοντα και τελικά θα οδηγήσουν στη μονιμοποίηση της διχοτόμησης.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει και μέσα στο 2019 με συνέπεια και συνέχεια να αγωνίζεται για την επίτευξη λύσης που να απελευθερώνει και να επανενώνει. Μόνο με την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου και του λαού μας, μπορεί να διασφαλιστεί η προοπτική και το μέλλον του.

Εκτός από το Κυπριακό, μέσα στο 2019 θα συνεχίσουν να υφίστανται μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις τόσο στην οικονομία όσο και την κοινωνία.

Η εν πολλοίς συγκυριακή και ασταθής ανάπτυξη που σημειώθηκε στη χρονιά που απήλθε, δεν οδήγησε στη βελτίωση της θέσης χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν τις αρνητικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων, αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού. Ιδιαίτερες δυσκολίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπατριωτών μας, οι οποίοι είτε είναι άνεργοι, είτε υποαπασχολούμενοι, χαμηλά αμειβόμενοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας ζουν σε συνθήκες φτώχειας, εισοδηματικής ανισότητας, κοινωνικής και εργασιακής ανασφάλειας.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού στη χώρα μας έχει ενταθεί η διαφθορά, η διαπλοκή και η αδιαφάνεια συνεπεία των πολιτικών των κυβερνώντων, οι οποίοι προωθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τα κατεστημένα και επιβάλλουν την ημετεροκρατία.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αλλάξει με ευχές και κενές περιεχομένου διακηρύξεις που με κάθε ευκαιρία μοιράζουν οι κυβερνώντες. Θα αλλάξει με τη συνέχιση της αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και με την προώθηση φιλολαϊκών μέτρων. Αυτή την προσπάθεια και αυτό τον αγώνα θα συνεχίσει το ΑΚΕΛ και μέσα στο 2019.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται ιδιαίτερα στους χιλιάδες φτωχούς και ανέργους, στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σε όσους βιώνουν την εργασιακή αβεβαιότητα και τις αρνητικές συνέπειες της μείωσης των απολαβών τους, στους νέους ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον τους και γενικά σ’ όλους εκείνους που περνάνε δύσκολα, δεν βγάζουν το μήνα και βρίσκονται σε απόγνωση.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους θεσμούς και να αγωνίζεται για αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση και για κράτος δικαίου.

Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να παραμένει δοσμένο με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας και της κοινωνίας μας. Για τη διασφάλιση του παρόντος και του μέλλοντος του λαού μας.

Καλή χρονιά σε όλους!