Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα προβάλλονται οι  εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα, η απόφαση του Eurogroup  για μη επέκταση του προγράμματος μετά τη λήξη του και  η έναρξη της ανάκρισης του Α.Βγενόπουλου.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο «Ανάκληση χρηματοδότησης», γράφει ότι με σκληρό μέτρο απάντησαν οι θεσμοί στην απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να προσφύγει στο λαό με δημοψήφισμα πάνω στις προτάσεις που η ίδια απέρριψε, ενώ στην απόφαση του Eurogroup, χωρίς τη συναίνεση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, αναφέρεται ότι οι Αρχές της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουν τη χρηματοδοτική σταθερότητα. Σε άλλο θέμα γράφει για νέα μείωση κατά 8,5% στις τιμές φαρμάκων. Επίσης γράφει για ξεπάγωμα του κεφαλαίου οικονομική και νομισματική πολιτική στις ενταξιακές της Τουρκίας το φθινόπωρο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο «Ένα βήμα πριν την έξοδο», γράφει για χιονοστιβάδα εξελίξεων που σημειώνεται στην Ελλάδα, από την ώρα που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης για προκήρυξη δημοψηφίσματος, ενώ προσθέτει ότι τα γεγονότα φέρνουν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αλλού γράφει ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί στο τεμάχιο «Αφροδίτη». Επίσης, αναφέρει ότι άρχισε η ανάκριση του Ανδρέα Βγενόπουλου.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο «Μοιραίες στιγμές για την Ελλάδα»  γράφει ότι η ελληνική Κυβέρνηση κρατά στα χέρια της μια βόμβα και απειλεί να την πυροδοτήσει, ενώ οι πολίτες στην Ελλάδα τρέχουν για ρευστό και είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης αναφέρεται στο έργο για τη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα, γράφοντας ότι τα στοιχεία για τις ξένες εταιρείες που εμπλέκονται βρίσκονται μεν στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά έχουν μπει στο ράφι. Παραθέτει επίσης συνέντευξη του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, που λέει ότι ο κόσμος τον έχει λησμονήσει.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με πρωτοσέλιδο «Δημοκρατία η απάντηση στον αυταρχισμό», γράφει ότι με δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή απάντησε στον εκβιασμό των θεσμών η Αθήνα, στέλλοντας ξανά το μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Σε άλλο θέμα, παραθέτει συνέντευξη του τ/κ μέλους της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Αλί Τουντζάι, που λέει ότι δεν διορθώνουμε πέτρες, αλλά φτιάχνουμε την κοινή κληρονομιά. Επίσης γράφει ότι αργεί ο «απεγκλωβισμός» των αγοραστών ακινήτων.

Sunday Mail: Κύριο θέμα της, με τίτλο «Η ΕΕ διαψεύδει τις ελπίδες της Ελλάδας για παράταση», γράφει ότι η απόφαση της Αθήνας για δημοψήφισμα σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών δεν δικαιολογεί τη μη καταβολή των χρεών της, με τους Υπουργούς της Ευρωζώνης να συζητούν για τη συνέχεια. Επίσης, γράφει ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση το άνοιγμα εκ νέου του ορυχείου χαλκού στη Λεύκα. Ακόμη, κάνει αναφορά σε σημαντικά προβλήματα στο πάρκινγκ, καθώς ανθούν τα καφέ στην παλιά Λευκωσία.

Καθημερινή: Με τίτλο «Ώρα μηδέν για την Ελλάδα» και γράφει ότι σαν κεραυνός εν αιθρία, τη στιγμή που όλοι, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανέμεναν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο προγραμματισμένο για προχθές Eurogroup, έπεσε η επιλογή της Κυβέρνησης για δημοψήφισμα, ενώ επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Α.Τσίπρας είχε λάβει τις αποφάσεις του πριν επιστρέψει στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες. Στην κανονική έκδοσή της, η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, που λέει ότι μιλάμε με Βρετανία για το θέμα των εγγυήσεων. Επίσης, γράφει για διπλωματικές πρωτοβουλίες Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες.

Η Μάχη: Με τίτλο «Η ώρα των αποδείξεων», αναφέρεται στις εξελίξεις στο κυπριακό και αναφέρει ότι αντίστροφα μετρούν Πρόεδρος Αναστασιάδης και διαπραγματευτική ομάδα ενόψει της νέας συνάντησης των ηγετών, στην οποία ευελπιστούν ότι θα αρχίσει επιτέλους η πραγματική διαπραγμάτευση. Επίσης, αναφέρεται στην πολυεθνική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης «Νέμεσις», που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Επίσης, στις εσωτερικές σελίδες γράφει για νέο ψυχρό πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στα σκαριά.