Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα προβάλλονται οι αφνίδιοι  έλεγχοι που έγιναν χθες από λειτουργούς της ΕΠΑ σε συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία, σε εταιρείες εργολάβων, η παγοποίηση των ερευνών στην Κεντρική Τράπεζα, μετά την παρέμβαση Ντράγκι καθώς και το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών για την υπόθεση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κύριο του θέμα με τίτλο “`Εφοδος για καρτέλ εργολάβων” αναφέρει πως ευρείας κλίμακας επιχείρηση σε τρεις επαρχίες ταυτόχρονα, έγινε χθες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ελεγκτική Υπηρεσία, σε μεγάλο αριθμό εργολάβων που ελέγχονται για προσυνεννοήσεις στα ασφαλτικά έργα της Δημοκρατίας αλλά και στα αποχετευτικά έργα. Αλλού αναφέρει πως ετοιμάζονται σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο. Επίσης γράφει πως παγώνουν οι έρευνες στην Κεντρική μετά την παρέμβαση Ντράγκι και με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Ριζικές αλλαγές στα εργασιακά του δημοσίου” αναφέρει πως η κυβέρνηση προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα που θα υλοποιηθούν στο δεύτερο μισό της θητείας της στη βάση των σχεδιασμών που έγιναν. Αλλού αναφέρει πως θα δοθούν αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους από το 2017. Επίσης γράφει πως σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επέστρεψε η κυπριακή οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2015, ύστερα από 14 συνεχόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο “Θεσμοθέτηση κοινωνικής αδικίας” αναφέρει πως στη νέα προκήρυξη για αγορά υπηρεσιών για την επόμενη σχολική χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αλλαγή των κριτηρίων μοριοδότησης, αφαιρώντας το κριτήριο της ανεργίας. Αλλού γράφει πως με μια εκδήλωση τις 2 Ιουλίου θα επιστεγαστεί η παράδοση στο κοινό του Πύργου του Οθέλλου, μέρους των τειχών της Αμμοχώστου, που έχει συντηρηθεί με πρωτοβουλία της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών καταλογίζει στη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σύγκρουση συμφερόντων.

Cyprus Mail: Με κύριο τίτλο “Περαιτέρω μείωση στις τιμές του ηλεκτρισμού” αναφέρεται σε περαιτέρω μείωση στην τιμή του ηλεκτρισμού κατά 3%, κάτι που σημαίνει πως η μείωση κατά τους τελευταίους 12 μήνες ανέρχεται σε 21%. Αλλού αναφέρεται στην ιστορία της ανακάλυψης του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τον Κινέζο Χον Λικ. Επίσης γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το πράσινο φως για απόλυση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.