Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα προβάλλεται το σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα και το  δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο «Εμπλοκή των `πέντε`»  γράφει ότι την ουσιαστική εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και κρατών – μελών της ΕΕ που συμμετέχουν στο ανώτατο όργανο του διεθνούς οργανισμού, θέλει η Λευκωσία ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ελάχιστα και εντελώς τεχνοκρατικά ζητήματα έχουν απομείνει για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η έκτη αξιολόγηση και επικαιροποίηση του μνημονίου. Αλλού γράφει ότι στο Ανώτατο ξεκαθαρίζει ο νόμος για τα ωράρια, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση ναυαγίου όλα τα γενικά καταστήματα θα είναι κλειστά από την 17 Μαϊου.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο στο κύριο της θέμα «Πρεμιέρα με ελπίδες»,  γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος των Ην. Εθνών αναμένεται να ανακοινώσει μετά το πέρας του δείπνου των τριών την ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ότι σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηριστικά της νέας φάσης των συνομιλιών θα είναι η επικέντρωση στα θέματα ουσίας, η επιτάχυνση της διαδικασίας και η προσωπική εμπλοκή των ηγετών των δύο κοινοτήτων κατά συχνά διαστήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποκήρυξε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία η ΕΔΕΚ του Σιζόπουλου ενώ άρχισαν τα μουρμουρητά και οι έντονες διαφωνίες για την απόφαση. Αλλού αναφέρεται σε κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι την Τρίτη η Αθήνα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ 750 εκ ευρώ.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Με κομμένη όρεξη πάει στο δείπνο ο Πρόεδρος» και γράφει ότι με δεδομένες και έντονες τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των κομμάτων σε σχέση με λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας από τη μια, και το καλωσόρισμα εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό από την άλλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμφάγει απόψε με τον Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλλο θέμα γράφει “μεταξύ σφύρας και άκμονος η Ελλάδα” στο σημερινό Γιούρογκρουπ. Αλλού γράφει ότι ούτε καν μέτρα προστασίας δεν έπαιρναν στο “πάρτι” του ΚΟΑ, σημειώνοντας ότι στα χέρια της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκονται στοιχεία για ατασθαλίες και κομπίνες.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Κύριό της θέμα «Επιδόρπιο η έναρξη των συνομιλιών» και γράφει ότι σήμερα πραγματοποιείται το δείπνο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο θα παραθέσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και ότι “επιδόρπιο” στο δείπνο, σύμφωνα με πληροφορίες της “Χ”, θα είναι η ανακοίνωση ακριβούς ημερομηνίας έναρξης συνομιλιών, εντός του τρέχοντος μήνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Σαουδάραβες ενέτειναν τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη λίγο πριν την εκεχειρία, προβάλλοντας σχετική φωτογραφία. Αλλού γράφει ότι “στον Καιάδα πετάνε τους εκπαιδευτικούς με αναπηρίες”.