Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων προβάλλονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό,  και οι εορτασμοί για την Εργατική Πρωτομαγιά.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο «Πακέτο ΜΟΕ και από Ακιντζί»,  γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε στα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη παρουσιάζοντας δικά του, που αφορούν και «μεγάλα» αλλά και «χαμηλής πολιτικής», όπως Βαρώσι, Τύμπου, νέα οδοφράγματα και λειτουργία κινητής τηλεφωνίας. Σε άλλο θέμα  γράφει ότι διευρύνεται ο κατάλογος με τους παιδόφιλους που έχουν τεθεί κάτω από την εποπτεία της αρμόδιας Αρχής ώστε να μην επαναλάβουν τα ίδια αδικήματα ούτε και να εργοδοτούνται σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά, και από τα τρία άτομα που επιτηρούνται σύντομα θα τεθούν στον σχετικό κατάλογο άλλα τρία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Κακουργιοδικείο απεφάνθη ότι υπάρχει κατ` αρχήν υπόθεση σε ό,τι αφορά το διαχωρισμό των οικοπέδων της εταιρείας Aristo στο Σκαλί.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπό τον τίτλο «Αγνοείται η φόρμουλα»,  γράφει στο κύριο της θέμα ότι δύο μήνες μετά τις εξαγγελθείσες προθέσεις του Υπουργείου Ενέργειας για το θέμα των καυσίμων οι καταναλωτές είναι ακόμη στο σκοτάδι μπροστά στις αυξομειώσεις των τιμών. Σε δεύτερο της θέμα η «Αλήθεια» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι με τον νέο Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μπορεί να υπάρξει ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος και δήλωσε δεσμευμένος ότι θα εργαστεί μαζί με τον κ. Ακιντζί για ευόδωση των προσδοκιών του λαού μας, Ε/Κ και Τ/Κ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Άγκυρα «πρεσάρει» τον Ακιντζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό να δηλώνει «μην ανησυχείτε όλα θα πάρουν το δρόμο τους, το ίδιο έγινε και με Ταλάτ…».

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο «Επιστροφή με ανταλλάγματα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι την πρότασή του για την Αμμόχωστο επανέφερε χτες, κατά τη διάρκεια της “ορκωμοσίας” του ο Μουσταφά Ακιντζί, εντάσσοντας το άνοιγμα της πόλης σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ΜΟΕ με αποδοχή λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου και λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση προκρίνει τα δικά της ΜΟΕ «χαμηλής έντασης» και την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠτΔ για την Αμμόχωστο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος μάζεψε €1,9 δις μέσα σε 3,5 ώρες, μετά την έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους 1 δις ευρώ. Αλλού κάνει λόγο για νέα παράταση στο διάταγμα των ωραρίων για 14 μέρες.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο «Πακέτο ΜΟΕ και από Ακιντζί»,  γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε στα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη παρουσιάζοντας δικά του, που αφορούν και «μεγάλα» αλλά και «χαμηλής πολιτικής», όπως Βαρώσι, Τύμπου, νέα οδοφράγματα και λειτουργία κινητής τηλεφωνίας. Σε άλλο θέμα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι διευρύνεται ο κατάλογος με τους παιδόφιλους που έχουν τεθεί κάτω από την εποπτεία της αρμόδιας Αρχής ώστε να μην επαναλάβουν τα ίδια αδικήματα ούτε και να εργοδοτούνται σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά, και από τα τρία άτομα που επιτηρούνται σύντομα θα τεθούν στον σχετικό κατάλογο άλλα τρία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Κακουργιοδικείο απεφάνθη ότι υπάρχει κατ` αρχήν υπόθεση σε ό,τι αφορά το διαχωρισμό των οικοπέδων της εταιρείας Aristo στο Σκαλί.

ΧΑΡΑΥΓΗ:  Με τίτλο «Πρωτομαγιά της διεκδίκησης και του αγώνα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της Κύπρου αντιμέτωπους με τα αποτελέσματα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Σε άλλο θεμα η εφημερίδα γράφει ότι με αναφορές στο Βαρώσι ανέλαβε ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού γράφει ότι «μαλλιά κουβάρια» έγιναν κυβερνητικοί γιατροί και Υπουργός Υγείας και πως ούτε και χτες πήραν οι γιατροί απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Cyprus Mail: Υπό τον τίτλο «Έκκληση για απαγόρευση απεργιών μετά το κλείσιμο των λιμανιών», γράφει ότι οι λιμενεργάτες πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία και έκλεισαν τα λιμάνια αντιδρώντας κατά των ιδιωτικοποιήσεων, γεγονός που οδήγησε τις επιχειρήσεις να απευθύνουν έκκληση για νομοθεσία που θα ρυθμίζει τις απεργίες σε ζωτικές υπηρεσίες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης επέκρινε τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το ότι ζήτησε από τη Γενική Εισαγγελία να καταθέσει έφεση σε ό,τι αφορά την ποινή που επιβλήθηκε σε παιδεραστή. Αλλού γράφει ότι Δικαστήριο του Πακιστάν καταδίκασε 10 άτομα σε 25ετή φυλάκιση για την επίθεση στη Μαλάλα.

Το Ποντίκι: Με τίτλο «6,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα έναντι Τύμπου!» η εβδομαδιαία εφημερίδα γράφει στο κύριο της θέμα ότι πολύ κοντά στην επίτευξη ενός από τους μεγάλους επιμέρους στόχους τους βρίσκονται οι Τούρκοι σε ότι αφορά το θέμα των απευθείας πτήσεων από τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι μετά τον Δημήτρη Χριστόφια βρήκε και ο Νίκος Αναστασιάδης το Σεΐχη του. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «θα στρώσουμε τον Ακιντζί όπως τον Ταλάτ».

The Cyprus Weekly: Υπό τον τίτλο «Ψήφος για ειρήνη τον Μάρτιο του 2016»  γράφει στο κύριο της θέμα ότι ξένοι διπλωμάτες ανέφεραν στην εφημερίδα ότι δημιουργείται ένα μομέντουμ για ειρήνη και πως ως εκ τούτου μπορεί να υπάρξουν ταυτόχρονα δημοψηφίσματα για αποδοχή μιας συμφωνίας για το Κυπριακό εντός των επόμενων 11 μηνών. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Τ/Κ Μουσταφά Ακιντζί έχει μπροστά του ν` αντιμετωπίσει προκλήσεις καθώς προσπαθεί από τη μια να ρίξει γέφυρες συμφιλίωσης με τους Ε/Κ και από την άλλη να αντιμετωπίσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Άγκυρας στην Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για περιφερειακές φιλοδοξίες αναφέροντας ότι η Λευκωσία συσφίγγει τους δεσμούς με Αθήνα και Κάιρο.