Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο “Θαλάσσιο τείχος στην Αν. Μεσόγειο” γράφει ότι ισχυρό μήνυμα εθνικής σύμπνοιας και αποφασιστικότητας έστειλαν οι ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδας προς αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη χθεσινή κοινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Γράφει ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται την ερχόμενη εβδομάδα να υιοθετήσει ψήφισμα για τις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή σύσκεψη για τις πωλήσεις ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και γράφει για λήψη μέτρων.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Ιστορικό βήμα” γράφει ότι μια ισχυρή κοινή διακήρυξη θα είναι το αποτέλεσμα της 1ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, που συναντώνται σήμερα στο Κάιρο, σε μια προσπάθεια να βρουν τρόπους συνεργασίας προς όφελος των λαών τους αλλά και όλων των λαών της Αν. Μεσογείου. Γράφει ακόμη ότι με δηλώσεις στο Προεδρικό και ομιλία στη Βουλή, ο Ελληνας Πρωθυπουργός έστειλε ισχυρά μηνύματα στήριξης της Κύπρου από την Ελλάδα. Αναφέρει επίσης ότι ενώπιος ενωπίω θα βρεθούν την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Καθόρισαν μοχλούς πίεσης” γράφει στο κύριο του θέμα ότι Αθήνα και Λευκωσία ενισχύουν και προωθούν τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία με την κάθοδο του `Μπαρπαρός` στην κυπριακή ΑΟΖ. Γράφει ακόμη ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ενώπιον της Βουλής ότι η Κύπρος μετατρέπεται σε πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για όλους τους λαούς της Ευρώπης που επιθυμούν σταθερότητα και ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι έχει γίνει πρόταση στην Κύπρο από γερμανικό κολοσσό για τερματικό σταθμό παραλαβής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην περιοχή των Κουκλιών.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Κύριό της θέμα με τίτλο “Δέσμευση … ήταν” γράφει ότι αντιδράσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευση, προκάλεσε η παρουσίαση της πρότασης για το νέο σύστημα διορισμών καθώς δεν ικανοποιείται το βασικό αίτημα του εκπαιδευτικού κόσμου που είναι η κατοχύρωση των συμβασιούχων αντικαταστατών και έκτακτων που υπηρέτησαν στη δημόσια εκπαίδευση. Γράφει ακόμη ότι Αθήνα και Λευκωσία έστειλαν μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου και ότι αδιαπραγμάτευτα είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, η `Χ` αναφέρει ότι η ΠΕΟ ζητά διερεύνηση του νέου εργατικού θανατηφόρου και καταγγέλλει ότι είναι το αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Cyprus Mail: Με τίτλο “Η Ελλάδα στον πόλεμο των λέξεων” γράφει ότι η Ελλάδα κάλεσε την Τουρκία, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, να σταματήσει να παρενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί κοιτάσματα φυσικού αερίου εισερχόμενη σε μια διαμάχη η οποία δημιουργεί προβλήματα στη διαδικασία του Κυπριακού. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για μια έρευνα διδακτορικού φοιτητή στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν δύο εκατομμύρια αρουραίοι στην Νέα Υόρκη και όχι 8 εκατομμύρια (ή ένας αρουραίος για κάθε πολίτη), όπως ήταν ευρέως διαδεδομένο. Αλλού, αναφέρει ότι τα σήματα για τους ποδηλάτες μπερδεύουν τους πεζούς.