Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα σήμερα είναι η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, η αντίδραση της Λευκωσίας και Αθήνας στις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από την ΕΕ χωρίς τη συγκατάθεση των δύο,  η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στην υπόθεση Aristo, και το θέμα των στημένων αγώνων.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Κύριο της θέμα με τίτλο “Διάβημα προς ΕΕ από Κύπρο-Ελλάδα” γράφει ότι οι Βρυξέλλες αποφάσισαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς διαβούλευση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη διαδικασία “ανορθόδοξη”. Αλλού γράφει ότι σε εγρήγορση τελούν άπαντες στο Υπουργείο Ενέργειας, καθώς τις επόμενες μέρες “κλειδώνουν” πολύ σημαντικές εξελίξεις στο θέμα πώλησης κυπριακού φυσικού αερίου. Αναφέρεται επίσης στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον Αλέξη Τσίπρα και γράφει ότι αν δει κανείς πίσω από τις λέξεις, τώρα ο Πρόεδρος έχει σύμμαχο για να ζητήσει από τους δανειστές επιστροφή των δικών τους οφειλών στην Κύπρο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Το πείραμα του Αλ. Τσίπρα” γράφει στο κύριο θέμα της ότι ανέλαβε χθες η νέα ελληνική κυβέρνηση με τέσσερα υπερυπουργεία και 40 υπουργούς. Σπεύδουν στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ. Γράφει αλλού ότι άρχισε χθες η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση του διαχωρισμού των οικοπέδων της εταιρείας Aristo, με την κατάθεση 49 τεκμηρίων από τον αστυνομικό ανακριτή. Προβάλλει επίσης τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος είπε ότι μεταξύ της κυβέρνησης και της Total επιτεύχθηκε συμφωνία παράτασης του συμβολαίου της.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κύριο θέμα του “Πρώτη σύγκρουση με ΕΕ” και γράφει ότι λογαριασμό με τις Βρυξέλλες άνοιξε η Αθήνα αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Τσίπρα για το θέμα της Ρωσίας. Η Αθήνα προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί περιθωριοποίηση της χώρας χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως “αντιθεσμική”. Γράφει αλλού ότι οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία αναμένει η Αστυνομία για το κατά πόσον θα ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον όσων συνελήφθησαν για τις καταγγελίες περί στημένων αγώνων. Ο “Φ” αλλού αναφέρει ότι η πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με τη Noble αρχίζει σήμερα στο Υπουργείο Ενέργειας, αφού η αμερικάνικη εταιρεία θα παρουσιάσει στη Λευκωσία το σχεδιασμό και εκμετάλλευση του κοιτάσματος “Αφροδίτη”.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Κύριο θέμα της με τίτλο “Στα επείγοντα οι Πρώτες Βοήθειες” γράφει ότι όσοι βρέθηκαν ψες στις Πρώτες Βοήθειες έζησαν ένα εφιάλτη με συνωστισμό ασθενών στα εξεταστήρια και κρεβάτια ακόμα και στο διάδρομο. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Παιδείας εξήγγειλε συνάντηση την Παρασκευή με τους φοιτητές για τη φοιτητική χορηγία για διάλογο κατ΄όνομα. Ωστόσο, συμπληρώνει, ο μειωμένος προϋπολογισμός του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών επιβεβαιώνει τους φόβους των φοιτητών ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την πολιτική απόφαση να κόψει το φοιτητικό πακέτο. Προβάλλει επίσης τις χθεσινές δηλώσεις κομμάτων τα οποία εκφράζουν ανησυχία για συνεχιζόμενη διολίσθηση του Κυπριακού.

Cyprus Mail: Με τίτλο “Χαστούκι στην Κύπρο σε ευρωπαϊκό δείκτη υγείας” γράφει ότι η υψηλή χρήση αντιβιοτικών στην Κύπρο και ο μεγάλος αριθμός των καισαρικών τοποθετεί την Κύπρο σχεδόν στο κάτω μέρος του δείκτη υγείας στην ΕΕ. Προβάλλει επίσης την επίσκεψη πρώην φυλακισμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο Αουσβιτς. Αλλού γράφει ότι αρχηγός αστυνομίας και 14 αστυνομικοί σε βόρεια πόλη της Κίνας τέθηκαν υπό διαθεσιμότητα με την υποψία ότι γλεντούσαν τρώγοντας είδος γίγαντας σαλαμάνδρας, που είναι απειλούμενο είδος.