Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Ερευνα και στο Προεδρικό” γράφει ότι δημοσίως αλλά και στο παρασκήνιο επιχειρήθηκε χθες να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης Προεδρικού – Χρυστάλλας Γιωρκάτζη παρότι τα κόμματα απαιτούν ποινική έρευνα και προειδοποιούν ότι το ζήτημα θα συνεχιστεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ενώ ο Πρόεδρος ζήτησε και έρευνα στο Προεδρικό για να διαπιστωθεί πώς έγιναν οι αλλαγές στο συμβόλαιο της Διοικητού και γιατί εγκρίθηκαν χωρίς να συζητηθούν. Αναφέρει επίσης ότι νέα μείωση κατά 2 σεντ σημειώθηκε στην τιμή των καυσίμων.  Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα  γράφει ότι συμπλήρωσε 3,000 χλμ στην ΑΟΖ της Κύπρου το τουρκικό `Μπαρμπαρός` ενώ δεκάδες ισραηλινά μαχητικά ήταν ξανά χθες στο FIR Λευκωσίας.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με κύριο τίτλο “Αποπυροδοτείται η κρίση με Γιωρκάτζη” γράφει ότι όπως όλα δείχνουν βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια αποπυροδότησης της κρίσης με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ότι κόμματα ζήτησαν έρευνα για τις δηλώσεις της Διοικητού περί πιέσεων. Σε άλλο της θέμα η `Α` γράφει ότι τουρκικός είναι ο χάρτης που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα “Μιλιέτ” παρουσιάζοντάς τον ως το χάρτη της ε/κ πλευράς, η οποία, σύμφωνα και με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, υπέβαλε μόνο κριτήρια για το εδαφικό. Επίσης, γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε ότι δεν θα τοποθετηθούν κάμερες για να παρακολουθούν τις κινήσεις των πολιτών.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με κύριο τίτλο “`Υπέγραψα ό,τι μου έστειλαν`” γράφει ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εμμένει ότι το θέμα δεν το δημιούργησε η ίδια και άρα δεν τίθεται θέμα παραίτησής της, ενώ μέλος του στενού της περιβάλλοντος δήλωσε στην `Σ` ότι η κ. Γιωρκάτζη ουδεμία σχέση έχει με τη συμπερίληψη της πρόνοιας για το ασυμβίβαστο στο συμβόλαιό της και ότι υπέγραψε ό,τι της έστειλαν. Αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε ότι αφορά το θέμα της Διοικητού δήλωσε ότι `τέτοια γεγονότα πλήττουν την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό και γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι`. Γράφει επίσης ότι παραμένει ακάλυπτη η πρώτη κατοικία και ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου για αναστολή της εφαρμογής των εκποιήσεων μέχρι τον Ιούνιο.

ΧΑΡΑΥΓΗ:  Στο κύριό της θέμα με τίτλο “Διαπλοκή πίσω από τη σύγκρουση” γράφει ότι “εις μάτην προσπάθησε χθες η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της να `μαζέψει` τα ασυμμάζευτα: τη σύγκρουση και το διασυρμό των θεσμών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας”. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί προς την Αγκυρα, λέγοντας ότι αυτή προκάλεσε την κρίση που οδήγησε σε αναστολή της διαδικασίας στο Κυπριακό. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι λόγο στη διαχείριση του Φυσικού Αερίου επιδιώκει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Cyprus Mail: Με τίτλο “’Δεν υπάρχει ρήγμα με την Κεντρική Τράπεζα’”  γράφει ότι “η πολιτική καταιγίδα που δημιουργήθηκε από τις αποκαλύψεις σχετικά με το συμβόλαιο της Διοικητού της ΚΤ, το ξέσπασμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος την αποκάλεσε ψεύτρα και οι φόβοι για πολιτική αστάθεια” ανάγκασαν την Κυβέρνηση να προβεί σε κινήσεις ελέγχου της κατάστασης επιμένοντας ότι δεν υπάρχει ρήγμα. Αναφέρει ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΟΗΕ είπε θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής εάν αντί για τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ, μιλούσε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι προγραμματίζεται η απόσπαση 200 εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην Αστυνομία για γραφειακά καθήκοντα, προκειμένου να ελευθερωθούν Αστυνομικοί για εκτέλεση αστυνομικών καθηκόντων.