Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων:

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο «Καμία εμπιστοσύνη πλέον στον Έιντε»  γράφει ότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τη μεροληπτική υπέρ των τουρκικών θέσεων στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ στο Κυπριακό, καθώς και ότι τα κόμματα ζητούν συνετισμό ή απομάκρυνση του Νορβηγού. Σε άλλο θέμα η «Σ» προβάλλει συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν στο Bloomberg, στην οποία εκτιμά μεταξύ άλλων ότι η κυπριακή οικονομία και η Τράπεζα Κύπρου πάνε καλά. Αλλού γράφει για την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για ενεργειακά θέματα χθες στην Αθήνα, και κάνει λόγο για «ιστορική» συμφωνία DELEK – AVNER για μεταφορά αερίου από το Λεβιάθαν στην Ιορδανία.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κύριό της θέμα με τίτλο «Πήραν φωτιά με τον Άιντα οι απορριπτικοί», και γράφει ότι απορριπτικά κόμματα κατηγορούν τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο ότι είναι τουρκόφιλος και ζητούν την αποχώρησή του από τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον τον Άιντα. Αλλού γράφει ότι ένας μεγάλος πολιτικός και φίλος της Κύπρου, ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες πέθανε χθες σε ηλικία 93 ετών. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι δεν είναι μεγάλη η αξία των εισαγωγών στην Κύπρο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από την Τουρκία ή άλλες τρίτες χώρες και ότι λόγω της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας τα εμπορεύματα αυτά εισάγονται στην Κυπριακή Δημοκρατία ατελώς.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Μεγάλα σχέδια έχει η ΤΟΤΑΛ», και γράφει ότι ο Πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας ΤΟΤΑΛ θα επισκεφθεί την Κύπρο εντός Οκτωβρίου, ενόψει των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στα πλαίσια του νέου αδειοδοτικού γύρου στην κυπριακή ΑΟΖ, και ότι χθες υπήρξαν στο Παρίσι διαβουλεύσεις μεταξύ διευθυντικών στελεχών της εταιρείας και του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη. Αλλού γράφει ότι στενό είναι το μαρκάρισμα των μεγάλων κυπριακών τραπεζών και του Συνεργατισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και αναφέρει ότι αυτή έχει απαιτήσει την αύξηση των προβλέψεων λόγω του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων που αγγίζουν τα €25 δις. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι στον πάγο θα παραμείνει για ακόμα μερικούς μήνες η Κάρτα Φιλάθλου.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο “Ανησυχίες Τρόικας για ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ”  γράφει ότι το κλιμάκιο των δανειστών που βρίσκεται στην Κύπρο για την πρώτη αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής εκφράζει ανησυχίες για πιθανή διάσπαση της φιλομνημονιακής συμμαχίας ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ. Αλλού  προβάλλει τη θεατρική παράσταση χθες με την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» στην Αρχαία Σαλαμίνα και γράφει ότι η Σαλαμίνα ήταν και πάλι ασφυκτικά γεμάτη και ότι χιλιάδες κόσμου έστειλαν ξανά το δικό τους μήνυμα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για έντονες επικρίσεις αιγοπροβατοτρόφων κατά του Υπουργού Γεωργίας, προσθέτοντας ότι δεν δόθηκαν κίνητρα και δεν υπάρχουν αυξημένες ποσότητες γάλατος για την παραγωγή χαλλουμιού.

Cyprus Mail: Κύριο της θέμα «Η αντιπολίτευση επιτίθεται στον `προκατειλημμένο` απεσταλμένο του ΟΗΕ»  και γράφει ότι τα κόμματα του λεγόμενου κέντρου έχουν επιτεθεί στον απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε κατηγορώντας τον για εξαπάτηση. Αλλού γράφει ότι δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατο της 20χρονης Ρωσίδας Οξάνα Ράντσεβα στην Κύπρο, και ύστερα από καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, ο εργοδότης της και δύο πρώην αστυνομικοί παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστηρίου στη Λεμεσό, την Τετάρτη. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για νέες ενδείξεις για στημένα παιχνίδια καθώς η ΚΟΠ έχει λάβει δεύτερη ειδοποίηση για συγκεκριμένες ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα.