Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα προβάλλονται οι  δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν ήρθη η εμπιστοσύνη του προς τον Γενικό Ελεγκτή και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο από την ανάρτηση φωτογραφίας του Ευγένιου Χαμπουλλά με ένα πιάτο αμπελοπούλια μπροστά του και η προειδοποίηση της Κομισιόν προς την Κύπρο για το θέμα της παγίδευσης αμπελοπουλιών.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Με άδεια χέρια από Αγκυρα” γράφει ότι ο Εσπεν Μπαρθ `Ειντε ήλθε στη Λευκωσία ενθουσιασμένος και μεταφέροντας “ενθαρρυντικά μηνύματα” από την Τουρκία αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι πράξεις από την Αγκυρα. Αναφέρει επίσης ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πλήρωση 61 κενών θέσεων σε διευθυντικές και άλλες υψηλόβαθμες θέσεις στην ΑΤΗΚ. Γράφει επίσης ότι το κράτος αναμένεται να επιστρέψει χρήματα στα 30 ορφανά της “Ηλιος”.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Και στο…βάθος Διεθνής Διάσκεψη” γράφει ότι ενώ οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συναντήθηκαν χθες, ο ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ `Ειντε άνοιξε το θέμα του τέλους της διαδικασίας και μίλησε για πενταμερή διάσκεψη. Αλλού αναφέρεται στο σάλο που έχει προκαλέσει η ενέργεια του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευγένιου Χαμπουλλά στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίας με ένα πιάτο αμπελοπούλια μπροστά του και τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι θα κριθεί από τον κόσμο. Γράφει επίσης ότι παραμένει υπερπλήρης η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με πρωτοσέλιδο τίτλο “Ασφυκτικό πρέσινγκ στις τράπεζες από την Κεντρική” γράφει ότι η Διοικητής της ΚΤ απέστειλε νέες οδηγίες προς τις τράπεζες όπου ζητά από την κάθε τράπεζα ελάχιστο αριθμό αναδιαρθρώσεων ανά τρίμηνο. Γράφει αλλού ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης στο έργο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Αλλού αναφέρει ότι οι συντεχνίες της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα επιμείνουν σε μη αποκρατικοποιήση της Αρχής και αφαίρεσής της από τη λίστα με τα προαπαιτούμενα.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Κύριο θέμα της “Αλλα η Κεντρική και άλλα η κυβέρνηση για ΜΕΔ” και γράφει ότι έτοιμη να στηρίξει τη δημιουργία κρατικής εταιρείας που θα αναλάβει τα `κόκκινα` δάνεια δηλώνει η Κεντρική Τράπεζα, ρίχνοντας την μπάλα στην κυβέρνηση. Προβάλλει επίσης τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον Γενικό Ελεγκτή ότι δεν ήρε την εμπιστοσύνη του προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη αλλά σαφώς του διεμήνυσε ότι το βολικό θα ήταν να μην ενοχλεί τα βασίλεια των ύπατων. Προβάλλει επίσης το “Κεφαλούδι” το οποίο είναι από τα σπανιότερα είδη πουλιών στη λίμνη της Ορόκλινης.

Cyprus Mail: Με κύριο τίτλο “Τίποτε δεν θα με σταματήσει από το να τρώω τα πουλιά” αναφέρεται στις αντιδράσεις από την ανάρτηση της φωτογραφίας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευγένιου Χαμπουλλά με τα αμπελοπούλια μπροστά του και γράφει ότι η Κομισιόν προειδοποίησε την Κύπρο για νομικά μέτρα εναντίον της για το θέμα. Προβάλλει επίσης τις δηλώσεις του Εσπεν Μπαρθ Έιντε ότι σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη, γιατί χρειάζεται οι εγγυήτριες δυνάμεις να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων. Προβάλλει επίσης το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στην Ισπανία.

Οικονομική Καθημερινή: Με τίτλο “Ασπίδα Εισαγγελέα για Κεφαλαιαγορά” γράφει ότι μέσω τροποποίησης του νόμου που διέπει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιδιώκεται να θωρακιστούν τα μέλη της Επιτροπής από δικαστικές διαδικασίες. Αλλού αναφέρεται στην οργή του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και αρκετών χωρών της ανατολικής Ευρώπης αλλά και την ανησυχία των ΗΠΑ για την εμμονή του Βερολίνου να προχωρήσει στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού NordsStream 2 που θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία. Αναφέρει επίσης ότι στο 25% είναι ο μέσος όρος πληρότητας τον χρόνο στα ξενοδοχεία της Λευκωσίας.