Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα προβάλλεται η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Πεκίνο και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό καθώς και τα εγκαίνια μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα τ στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο “Χαρίζουν αβέρτα φόρους σε εταιρείες” γράφει ότι η ευνοιοκρατία καλά κρατεί εφόσον σε κάποιες εταιρείες δεν επιβάλλονται δικαιώματα άδειας επαγγέλματος, άδειες υποστατικών και τελών σκυβάλων. Αλλού αναλύει πώς και γιατί οι Ελληνοκύπριοι ακόμη κι αν επιστρέψουν στον Βορρά, θα έχουν καθεστώς Βέλγου ή Ολλανδού, με άλλα λόγια αλλοδαπού, ο οποίος θα είναι εσαεί τουρκικός. Σε άλλο θέμα γράφει πως σαφή θέση ότι λόγω ασύμμετρων απειλών η Κύπρος θα πρέπει να διαθέτει μικρό μεν αλλά ευέλικτο στρατό, έχει το Υπουργείο Αμυνας που αφήνει κατά μέρος τα περί “αποστρατικοποίησης” της επανενωμένης Κύπρου.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Πανηγύρια και αντιδράσεις στα εγκαίνια του νερού!…” γράφει ότι με διαδήλωση και συνθήματα κατά της παρουσίας του Τ. Ερντογάν στα κατεχόμενα σημαδεύτηκαν τα εγκαίνια του αγωγού μεταφοράς νερού. Αλλού αναφέρεται στους 31 ανήλικους αγνοούμενους από την τραγωδία της τουρκικής εισβολής του 1974. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με τις κινεζικές εταιρείες να αναζητούν νέους τρόπους και νέες ευκαιρίες να διεισδύσουν στις ευρωπαϊκές αγορές, η επίσκεψη της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έχει αυτονόητη σημασία.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Περιουσιακό με όπλο το νερό” γράφει πως στοχεύει να αξιοποιήσει πλήρως και κατά κύριο λόγο πολιτικά το νερό για να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση στο περιουσιακό η τουρκική πλευρά, όπως προκύπτει από απόρρητο έγγραφο. Αλλού γράφει ότι το “Ζορ” έκανε περιζήτητα τα κυπριακά οικόπεδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 26 εκ. ευρώ δαπανιούνται ετησίως για στέγαση κρατικών υπηρεσιών.

Χαραυγή: Μεν τίτλο “Η στρόφιγγα στον Ερντογάν με αντιδράσεις” γράφει ότι εν μέσω πολλών αντιδράσεων και διαδηλώσεων των Τουρκοκυπρίων και στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν και του Πρωθυπουργού Α. Νταβούτογλου, πραγματοποιήθηκαν χθες στα κατεχόμενα τα εγκαίνια του υποθαλάσσιου αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει νερό από την Τουρκία στα Πάναγρα. Αλλού γράφει για “εισαγόμενους” φθηνούς εργάτες με μανδύα φοιτητή. Σε άλλο θέμα γράφει πως “καζάνι” που βράζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η Καθημερινή της Κυριακής:  Με  τίτλο “Ανοδος ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και πτώση των θεσμών” αναφέρεται στην δημοσκόπηση της “Κ” επτά μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, και αποκαλύπτει την κομματική, πολιτική και θεσμική αποτυχία. Η αισιοδοξία για λύση είναι στο 38% σε σχέση με 41% τον Μάιο ενώ το 64% βλέπει συγκάλυψη σκανδάλων από Εισαγγελία. Αλλού γράφει “`Αντεξε Ασαντ` καλούν τα φανελάκια των Ρώσων”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μέσα σε ένα χρόνο οι Κύπριοι ενήλικες έχασαν 12 δισ. δολάρια.

Sunday Mail:  Με  τίτλο “`Το νερό της ειρήνης` φέρνει προστριβή” αναφέρεται στα εγκαίνια του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και γράφει “ο Ερντογάν και ο Ακιντζί εγκαινίασαν τον αγωγό καθώς η Κύπρος στέλνει επιστολές διαμαρτυρίας σε διεθνή φόρουμ”. Αλλού αναφέρει ότι ένα νέο κοιμητήριο λειτουργεί στο χωριό Τάλα της επαρχίας Πάφου ύστερα από ένα αγώνα τριών χρόνων ομογενών που εξέφραζαν την ανησυχία ότι τα λίγα εναπομείναντα οικόπεδα στο παλιό κοιμητήριο του χωριού κρατούντο για τους χωριανούς. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε τρεις αδελφούς και ένα ξάδελφο που διακατέχονται από το πάθος κατασκευής μπύρας.

Η Μάχη: Με τίτλο “Εδαφος αντί πλειοψηφίας” γράφει ότι ο ΠτΔ απάντησε στον Μουσταφά Ακιντζί πως αν επιστραφεί περισσότερο έδαφος υπό ε/κ διοίκηση, τότε θα βρεθεί λύση και στο πρόβλημα της τ/κ πλευράς, η οποία επιμένει για πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη πως η πρόοδος ή όχι στις συνομιλίες θα φανεί στις διαπραγματεύσεις κι όχι από τις δηλώσεις, διαρροές ή πληροφορίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αυξάνονται οι χρήστες κάνναβης.