Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα προβάλλονται τα ευρήματα του Νορατλας, οι εξελίξεις στο κυπριακό  η 
η συμφωνία Τσίπρα – ελ Σίσι για νέα τριμερή και το θέμα  με τo Mall of Cyprus.

Cyprus Mail: Με τίτλο «Ο καυγάς για το Mall ανοίγει το κουτί της Πανδώρας», γράφει ότι συνεχίστηκε χθες χωρίς να καταλαγιάσει ο καυγάς για το κτίριο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και τα κίνητρα που δόθηκαν, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κυβέρνηση να αντιτείνει ότι στόχος της είναι να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Σε άλλο θέμα και κάτω από σχετική φωτογραφία η “CM” παραπέμπει σε ρεπορτάζ στις εσωτερικές της σελίδες για τις ανασκαφές που γίνονται για το ΝΟΡΑΤΛΑΣ στον Τύμβο.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο «Τουρκικές ρωγμές στο `καλό κλίμα`», γράφει στο κύριο της θέμα ότι έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα, ο οποίος υπενθύμισε ότι πάγιος στόχος της Άγκυρας εξακολουθεί να είναι η δημιουργία μιας συνομοσπονδιακής δομής. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι νέα τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση που είχαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η συνάντηση θα διευθετηθεί σύντομα. Αλλού γράφει ότι πολιτικά εκτεθειμένη έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης μένει η Κύπρος για την υλοποίηση των συστάσεων της Greco οι οποίες ακόμα εκκρεμούν.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κύριο  θέμα «Ο Χάσικος ξεσκεπάζει το ρόλο του ΕΤΕΚ» και γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών μιλά έξω από τα δόντια και κατηγορεί το Επιμελητήριο, που είναι ο τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, ότι διοχετεύει παραπλανητικές ειδήσεις στους δημοσιογράφους, για να πλήξει την κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου πούλησε σε ξένους επενδυτές μετοχικό μερίδιό της στη μητρική εταιρεία του Aphrodite Hills έναντι 90 εκατ. ευρώ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαδικασίας στο ΕΔΑΔ μετά την αποδοχή του αιτήματός του για εξέταση της υπόθεσης εναντίον της Τουρκίας δηλώνει ο Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης Μουράτ Κανατλί.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο «`Δοκτοράτα` στις ανόητες χαλαρώσεις» και γράφει ότι με «δοκτοράτα» στο μοίρασμα χαριστικών χαλαρώσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες αποδεικνύεται η κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη, αν και ο Υπ. Εσωτερικών χαρακτηρίζει ανοησίες τις επιστημονικές εκτιμήσεις για τα «δώρα» που χαρίζει «ως να είναι αμπελοχώραφό της οι συντελεστές δόμησης». Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού εντοπίζει αδυναμίες και κενά προς την αντιμετώπιση περιπτώσεων γονικής αποξένωσης από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το κυπριακό ποντίκι:  Με τίτλο «`Κόκκινες γραμμές` που έχουν γίνει ροζ», γράφει ότι η συζήτηση περί κόκκινων γραμμών της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό χρονολογείται από την τουρκική εισβολή και μετά, δυστυχώς πάντα καταλήγει στην υποχώρηση της πλευράς μας από τις κόκκινες της γραμμές. Αλλού προβάλλει πρωτοσέλιδο θέμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ στο οποίο ισχυρίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους δεν θα είναι έκπληξη να ετοιμαστεί ένα νέο σχέδιο λύσης με τα σημεία που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για το «ελάττωμα» του νέου Υπουργού Υγείας και αναφέρεται σε παράλειψη από το βιογραφικό του ότι πέρασε και από το δικηγορικό γραφείο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

The Cyprus Weekly: Κύριο της θέμα «Τέρμα σε πληγή 41 χρόνων» και γράφει ότι οι κυπριακές Αρχές πιστεύουν ότι έχουν βρει το σημείο που καταρρίφθηκε το ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ από φίλια πυρά το 1974 και προσθέτει ότι υπάρχουν ελπίδες πως από τις ανασκαφές θα βρεθούν τα λείψανα των 19 κομάντος και να αποσταλούν στις οικογένειες τους. Αλλού γράφει ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών για το μεσαιωνικό μέρος της κατεχόμενης Αμμοχώστου και τη συμπερίληψή του στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.