Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

efimerides

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα προβάλλεται και πάλι το θέμα της επικύρωσης του κυπριακού προγράμματος από τη Τρόικα και οι διαπραγματεύσεις στο  Κυπριακό και οι  αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Cyprus Mail: Με τίτλο “Πραγματικό κόστος θα είναι η αποτυχία των συνομιλιών”, αναφέρεται στις δηλώσεις της Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, η οποία προειδοποίησε ότι το Κυπριακό είτε θα λυθεί τώρα είτε ποτέ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο μέλλον χωρίς λύση. Αλλού γράφει ότι οι δανειστές λένε ότι η Κύπρος ξέφυγε από την ύφεση.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Ρόλος από ΕΕ στην Κύπρο”, γράφει ότι η ‘Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι επενδύει στη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου για πρωτοβουλίες στην περιοχή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αξιολόγηση της Τρόικας με τίτλο “αξιολόγηση με εύγε – τρία τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση” των 500 εκ. Ευρώ. Τέλος στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος με την αγορά υπηρεσιών νομικών συμβούλων, πολλές φορές αδικαιολόγητα και χωρίς προσφορές αποφάσισε να βάλει το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Νέα παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας – Μόνιμη άρνηση κόμματα της αντιπολίτευσης”, γράφει ότι ο ΠτΔ μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως έχουν μετατραπεί σε κόμματα μόνιμης άρνησης και διαβεβαιώνει το λαό πως δεν θα θυσιάσει τη λύση, χάρη των όποιων προεκλογικών ή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αρχίζει τη Δευτέρα η επιχείρηση ανασκαφής στον Τύμβο για τον εντοπισμό του ΝΟΡΑΤΛΑΣ.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο “Τρία προαπαιτούμενα για να πάρουμε τα 500 εκατομμύρια”, γράφει ότι για να πάρουμε τα 500 εκ. της επόμενης δόσης, η Τρόικα απαιτεί την έγκριση του νομοσχεδίου για την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας, έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και ίδρυση νέας εταιρείας στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Επίτροπος Μογκερίνι χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό και χρήσιμο το ρόλο της Κύπρου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι ο νομικός Γιώργος Παμπορίδης στο πηδάλιο της υγείας.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με  τίτλο “Με φάρο τη λύση” και γράφει ότι πληθαίνουν οι φωνές για λύση και επανένωση του τόπου. Οι φωνές προέρχονται και από τις δύο κοινότητες οι οποίες στηρίζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία και προσδοκούν σε επίτευξη συμφωνίας ενώ την ίδια ώρα και ο διεθνής παράγοντας παρακολουθεί και στηρίζει το διάλογο. Ωστόσο, αναφέρει η εφημερίδα, και οι γνωστές φωνές της άρνησης επιμένουν στον ίδιο απορριπτικό τους λόγο και στην καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για πρώτη φορά το ΕΔΑΔ αναγνώρισε το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να έχουν μια νομικά αναγνωρισμένη σχέση, στα πλαίσια της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής.