Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα κύρια θέματα των εφημερίδων σήμερα προβάλλεται το κυπριακό, η ενημέρωση της  Ιεράς Σύνοδου για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και  η ολοκλήρωση του επικαιροποιημένου μνημονίου από τη Τρόικα.

The Cyprus Weekly:  Με τίτλο “Σπάζοντας ταμπού”, γράφει ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι έτοιμοι να υπερπηδήσουν ακανθώδη ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια, για μια συμφωνία τον επόμενο χρόνο. Αλλού αναφέρεται στην κατάσταση όπως δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, με τον Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίζει ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις επισκέψεις Μογκερίνι και Νετανιάχου.

Το κυπριακό ποντίκι: Με τίτλο “Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία – `νέο` κράτος και με όνομα!”, αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος είπε πως “με την λύση του Κυπριακού θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος το οποίο να στηρίζεται στις αρχές της ΕΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να μπορεί να λειτουργήσει εντός της Ενωσης”. Αλλού γράφει ότι “φυλάκιση για χρέος 3000 ευρώ – Δράμα δίχως τέλος…”.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο “Γεωτρήσεις τέλος ισχυρίζονται οι Τούρκοι” γράφει ότι προβληματισμό δημιουργούν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να σταματήσουν περαιτέρω έρευνες εξόρυξης αερίου, ενώ διαρκούν οι συνομιλίες. Αλλού αναφέρεται σε σύγχυση από τις δηλώσεις Ακιντζί για την ονομασία του ομόσπονδου κράτους. Επίσης  γράφει για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις που χαρακτήρισε το κυπριακό πρόγραμμα “ιστορία επιτυχίας”.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Διαστρεβλώνουν και κινδυνολογούν!..” γράφει ότι ενοχλημένος είναι ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης από την στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης στον ενδιάμεσο χώρο, τα οποία ενώ ενημερώνονται με κάθε λεπτομέρεια στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό, διαστρεβλώνουν και κινδυνολογούν. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Ειντε κάλεσε τον κάθε Κύπριο να σκεφτεί από τώρα τη συμβολή του στο δημοψήφισμα αλλά και την επόμενη μέρα.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Βομβαρδισμός…αποκαλύψεων” γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζει τον χορό των αποκαλύψεων για τα όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και εκνευρισμό στην ε/κ πλευρά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο θέμα του χρόνου ψήφισης του νομοσχεδίου για την πώληση δανείων από τις τράπεζες, επικεντρώνεται η διαπραγμάτευση Κυβέρνησης-Τρόικας για το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που εκτός απροόπτου, ολοκληρώνεται σήμερα.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο “Της …διάλυσης το τμήμα αιμοδιάλυσης” γράφει πως τα προβλήματα στην μονάδα αιμοδιάλυσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας επιδεινώνονται δραματικά. Τα ραντεβού των ασθενών καθορίζονται μέχρι και τις δύο η ώρα μετά τα μεσάνυχτα ενώ ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό “τρέχει” στις αιμοδιαλύσεις, στους θαλάμους, στα χειρουργεία… Αλλού γράφει ότι και επισήμως η Ενωση Δήμων εκφράζει δημόσια την διαφωνία της με αρκετές βασικές πρόνοιες του κυβερνητικού νομοσχεδίου που αφορά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Cyprus Mail: Με τίτλο “Είναι η πώληση νησιού ακόμη ένας θόρυβος;” γράφει ότι Ιταλός μεσίτης ακινήτων ισχυρίζεται ότι πώλησε νησίδες ανοικτά της Κύπρου στον Μπιλ Γκέιτς, γεγονός που όπως αναφέρει η εφημερίδα, αρνούνται κατηγορηματικά αξιωματούχοι της κυπριακής Κυβέρνησης. Αλλού αναφέρεται στην ενημέρωση του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη στην Ιερά Σύνοδο για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η NASA ανακάλυψε πλανήτη που μοιάζει με την γη.