Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με  τον τίτλο “Καθολικό πάγωμα ερευνών”,  γράφει ότι η Τουρκία ζητά από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει όλες τις ενεργειακές έρευνές της, με αντάλλαγμα την απόσυρση του Μπαρμπαρός από την ΑΟΖ και επικαλούμενη η εφημερίδα αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρει ότι η Τουρκία έχει διαμηνύσει πως κατέχει τη συνταγή της αποκλιμάκωσης της έντασης την οποία έθεσε δια των ΗΕ ενώπιον της Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην τριμερή του Καΐρου, σημειώνοντας ότι έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία. Επίσης, γράφει αλλού ότι ακόμα ένα βήμα για ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων έκανε η Βρετανία, υποβάλλοντας συγκεκριμένη πρόταση στην ιταλική προεδρία.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Καθορίζουν τις ΑΟΖ” αναφέρεται στη διακήρυξη που υπέγραψαν χθες στο Κάιρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και γράφει ότι η ιστορική διακήρυξη του Καΐρου εγκαινιάζει μια νέα εποχή. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων είναι έτοιμο και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Εξάλλου, αναφέρεται αλλού σε διεθνή έρευνα σύμφωνα με την οποία η Κύπρος είναι βάσει δείκτη ευημερίας σε χειρότερη θέση φέτος από το 2013, όταν προέκυψε το κούρεμα των καταθέσεων.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Στο κύριο της θέμα με τίτλο “Κατεβάζουν… άγκυρα στα πλάνα της Τουρκίας”, γράφει ότι μόνο το ένα κομμάτι του πλέγματος των συμμαχιών που προωθεί η Λευκωσία, με τις ευλογίες των Αμερικάνων, είναι η τριμερής με Ελλάδα-Αίγυπτο και στο παιγνίδι βρίσκεται και το Ισραήλ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις προσφυγές Κυπρίων για το κούρεμα και στα ερωτηματικά που εγείρονται ως προς το ποιος οφείλει τα δισεκατομμύρια στους ανασφάλιστους καταθέτες. Αλλού γράφει ότι κοντά στο σημείο επιδημίας, για χρήστες ουσιών στην Κύπρο βρίσκεται το Crystal Ice, ένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο “Χωρίς τερματικό βγάζουμε…τα μάτια μας” και αναφέρει ότι αν εγκαταλειφθεί ο σχεδιασμός για δημιουργία τερματικού, η Κύπρος θα χάσει τη δυνατότητα μετατροπής σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Αλλού φιλοξενεί ιστορίες συμπατριωτών μας που αντιμετωπίζουν το κίνδυνο των εκποιήσεων λόγω των μεγάλων χρεών που τους πνίγουν. Επίσης η “Χ” σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλει το θέμα του ΓεΣΥ και τις αλλαγές που δρομολογούνται και φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής του γραφείου υγείας του ΑΚΕΛ.

Cyprus Mail:  Με τίτλο στο κύριό της θέμα “`Αγνοήθηκαν` οι κανόνες για τους ενεργειακούς γίγαντες” αναφέρει ότι οι υποδομές των εταιρειών Halliburton και Schlumberger στην Αραδίππου φαίνεται να ανεγέρθηκαν χωρίς τους απαιτούμενους κανονισμούς και ότι υπάρχουν αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων. Αλλού γίνεται αναφορά στην τριμερή του Καΐρου με την εφημερίδα να γράφει ότι εγκαινιάζεται νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Επίσης προβάλλεται το συνεχιζόμενο δράμα των Σύρων προσφύγων και η εργασία του Ερυθρού Σταυρού που ζητά εθελοντές.

“Καθημερινή της Κυριακής:  Κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Προς τριμερή και με Ισραήλ” και γράφει ότι επίκειται ανακοίνωση συνεργασίας Λευκωσίας με Αθήνα και Τελ Αβίβ για την οικοδόμηση ενός νέου γεωπολιτικού σκηνικού στην ανατολική Μεσόγειο με πυλώνα το φυσικό αέριο. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη του Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ για το θρίλερ του κουρέματος το Μάρτιο του 2013, ο οποίος μιλά για πιέσεις από τη Μέρκελ. Αλλού αναφορά γίνεται στην αγορά αυτοκινήτων και γίνεται λόγος για σταδιακή ανάκαμψη.

Μάχη:  Με τίτλο στο κύριό της θέμα “Αφόρητες πιέσεις” γράφει ότι η φόρμουλα Άιντα για επανέναρξη των συνομιλιών απορρίπτεται κατηγορηματικά από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ δεν φαίνεται να ικανοποιεί την Αγκυρα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη της Ευρωβουλευτή Σεσίλια Γουίκστρομ στο ΚΥΠΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις και το ρόλο της ΕΕ. Επίσης, φιλοξενείται συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για το θέμα της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας.