Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα προβάλεται , η “βόλτα της ειρήνης” Αναστασιάδη – Ακιντζί, τα ΜΟΕ και  η σημερινή εξέταση από το Ανώτατο του αιτήματος του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κύριο του θέμα με τίτλο “Ετοιμάζουν νέα τριμερή”, γράφει ότι η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ στις 15 Ιουνίου είναι σημαντική για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο αλλά και σε τριμερές με τη συμμετοχή της Ελλάδας, καθώς ήδη μεταξύ των τριών χωρών άρχισαν οι συζητήσεις για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης. Αλλού, γράφει ότι οι διεθνείς πιστωτές της χώρας μας θα ήθελαν πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τη πακετοποίηση και πώληση δανείων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε τρίτους. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στοιχειοθετείται το σκάνδαλο με τις πινακίδες στην Πάφο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Έρχονται τα κοινά ΜΟΕ”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι μετά τη δυναμική που δημιούργησε και το θετικό αντίκτυπο που άφησε πίσω της η κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών, έρχεται η σειρά της συμφωνίας επί κοινών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από κατάλογο τον οποίο οι διαπραγματευτές θα θέσουν ενώπιον τους στη συνάντηση της 28ης Μαΐου. Αλλού, γράφει ότι σήμερα εξετάζεται από το Ανώτατο το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για διαθεσιμότητα και απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στις 15 Ιουνίου θα επισκεφθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Ισραήλ και πως στην ατζέντα των συναντήσεων θα είναι η τριμερής με Ελλάδα και Ισραήλ.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο “Βόλτα σε ΜΟΕ μετά τον περίπατο στον Μακρύδρομο”, γράφει στο κύριο της θέμα πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν εντυπωσιάστηκε από την βόλτα ειρήνης, ότι η Κυβέρνηση παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη, και πως ενιαίος κατάλογος ΜΟΕ θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη νέα συνάντηση των δύο ηγετών. Αλλού, γράφει ότι εμπορικό αεροσκάφος που απογειώθηκε από την Τουρκία εξέπεμψε σήμα κινδύνου 120 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου και προσγειώθηκε στην Πάφο, λόγω τεχνικού προβλήματος. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι σε νέες διαβουλεύσεις με τους εταίρους της μπαίνει από αύριο η Ελλάδα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της βδομάδας, σε τεχνικό επίπεδο.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο  “Κάνει πίσω η Κεντρική για την FBME” γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι υποδείξεις του ΔΕΕ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαιτησίας για τα υποκαταστήματα της FBME στην Κύπρο, θα πρέπει να ενημερώνει για τις προθέσεις της ένα μήνα προηγουμένως όλους τους εμπλεκομένους, “άναψε φωτιές” στην Κεντρική Τράπεζα. Αλλού γράφει ότι σήμερα για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα βρεθεί στο εδώλιο του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου ο θεσμός του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, καθώς ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου κατηγορείται για “ανάρμοστη συμπεριφορά”. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ συνιστά να επικεντρωθούμε στις θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.