Πρωτοσέλιδα από εφημερίδες

Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα από τις εφημερίδες σήμερα 

Φιλελεύθερος: Με τίτλο “Η Μόσχα στην κυπριακή ΑΟΖ” πως η Ρωσική Ομοσπονδία προτίθεται να προσεγγίσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ για να αγοράσει μερίδιο και να συμμετάσχει στις έρευνες για αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Αλλού σημειώνει πως επτά συνολικά κράτη της ΕΕ ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση των τουρκοκυπριακών αιτημάτων επί του χαλουμιού, ενώ η τουρκική πολιτική διαμοιρασμού των πάντων στην Κύπρο εκτείνει στο ζήτημα του φυσικού αερίου και στην κυριαρχία του κράτους που θα προκύψει από μια λύση. Επίσης αναφέρει πως οι μειώσεις επιτοκίων ρίχνουν στην αγορά 150 εκατομμύρια ευρώ.

Αλήθεια: Με τίτλο “Ιδού το έγγραφο για το κούρεμα!” πως σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισε η εφημερίδα, στις 11 Ιανουαρίου 2013 το Υπουργείο Οικονομικών διαβίβασε στην ΕΚΤ το νομοσχέδιο για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων με το οποίο θεσμοθετούσε τη διάσωση με ίδια μέσα (bail-in). Αλλού κάνει λόγο για καρτέλ και αισχροκέρδια σε ότι αφορά τις τιμές των καυσίμων. Επίσης δημοσιεύει δηλώσεις των δυο διεκδικητών της προεδρίας της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου και Γιώργου Βαρνάβα, σημειώνοντας πως απόψε θα ξέρουμε ποιός θα είναι ο νικητής αυτών των εκλογών.

Σημερινή: Με τίτλο `Ηρθε η στιγμή για την ανάπτυξη…” δημοσιεύει στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, ο οποίος ανέφερε πως “δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε σε μαζικές εκποιήσεις των σπιτιών των ευάλωτων δανειοληπτών”. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως σφίγγει η θηλιά των “κόκκινων” δανείων. Επίσης γράφει για νομοσχέδια με βάση τα οποία θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε ότι αφορά τους διορισμούς και προαγωγές στην Εθνική Φρουρά.

Χαραυγή: Με τίτλο “Διακυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης” αναφέρει πως “η κυβέρνηση, `μεθυσμένη` από τα εύσημα των δανειστών μας, επιμένει στο μνημόνιο – μανιφέστο της, έστω και αν αυτό `πονάει`”. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών `Αννας Αριστοτέλους, η οποία ανέφερε πως υπάρχει κόπωση του προσωπικού στις Φυλακές. Επίσης γράφει πως “καρκινοβατεί” η πολιτική για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Sunday Mail: Με τίτλο “Φόβοι ότι η Κύπρος βρίσκεται εκτός γραμμής” αναφέρει πως σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη κατά των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας προκάλεσαν έκπληξη και “δεν είχαν νόημα”, καθώς θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ και τη Δύση. Επίσης αναφέρει πως ο `Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την Ισπανία και την Πορτογαλία ότι ηγούνται μιας συντηρητικής συνωμοσίας κατά της κυβέρνησής του η οποία τάσσεται ενάντια στη λιτότητα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις χθεσινές συγκεντρώσεις στην κεντρική Μόσχα μετά τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ.

Η Καθημερινή: Με τίτλο “Γέφυρα η Κύπρος μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών” αναφέρει πως η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Εξωτερικών, δηλώνει πως η εξωτερική της πολιτική παραμένει δυτικόστροφη αλλά όχι δεδομένη. Αλλού σημειώνει πως διάχυτο είναι το αίσθημα της απογοήτευσης από το βαθμό λειτουργίας και αξιοπιστίας των πολιτικών αλλά και των πολιτειακών θεσμών της Κύπρου όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας. Επίσης αναφέρει πως στην ανυπαρξία συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ και την κοινή εκμετάλλευση του κοιτάσματος “Αφροδίτη”, η Λευκωσία δεν μπορεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12 ή και να το πουλήσει στην Αίγυπτο.

Μάχη: Με τίτλο “Από τη Ρωσία με αγάπη…” πως είναι σημαντικά τα αποτελέσματα από το ταξίδι του Προέδρου της δημοκρατίας στη Μόσχα και πως από μόνοι τους οι Ευρωπαίοι και υπερατλαντικοί εταίροι της Κύπρου απώλεσαν την εμπιστοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη της αδελφής του Γρηγόρη Αυξεντίου, Χρυσταλλούς Σουρουλλά Αυξεντίου. Επίσης προβάλλει συνέντευξη του Γιώργου Βαρνάβα, ενός εκ των διεκδικητών της προεδρίας του ΚΣ ΕΔΕΚ.