Πρωτοσέλιδα από εφημερίδες

efimerides

Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Σημερινή: Με τίτλο “Ταφόπλακα στην υπόθεση Μαρί”, γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, πέντε χρόνια από την έκρηξη, ανέκοψε την προσπάθεια των οικογενειών για τη διενέργεια νέων ερευνών, για απόδοση ποινικών ευθυνών εναντίον Χριστόφια και Γεωργιάδη, επικαλούμενος μη ικανοποιητικές μαρτυρίες και μη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να βάλει νέους κανόνες και να κάνει μια νέα αρχή με το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά η προσπάθεια αντιμετωπίζεται από μια ομοβροντία αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Επίσης, γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αναλαμβάνει λόγο και ρόλο σε διμερές, ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ενισχύοντας τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και προάγοντας τα συμφέροντα του τόπου.

Αλήθεια: Με τίτλο  “ `Είδε` χαμένη ευκαιρία”, γράφει ότι σε ασυνήθιστα μονοπάτια επέλεξε να βαδίσει μέσα από την έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, κάνοντας σε αυτήν ειδική αναφορά στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Σολέα και σε μη αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη της βοήθειας που προσφέρθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και από την Τουρκία. Γράφει, επίσης, ότι σοκ και θρήνος στην Αμερική για τους νεκρούς αστυνομικούς του Ντάλας, αλλά και νέο κύμα διαδηλώσεων. Επίσης, γράφει ότι ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης που υπέστη θερμοπληξία και βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, θα παραμείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καταστολή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και για το περιστατικό έφθασε στην Κύπρο εντατικολόγος από το Ισραήλ.

Φιλελεύθερος: Με τίτλο “Θέλουν και δική τους ΑΟΖ!”, γράφει ότι η τουρκική πλευρά ζητά όπως το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο έχει, σε μια συμφωνία, το δικαίωμα να χαράσσει “κατά μόνας” αποκλειστική οικονομική ζώνη. Γράφει, επίσης, ότι σύσταση ενιαίου φορέα προς αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης προτείνει ο Δήμος Λεμεσού, ενώ επί τάπητος βρίσκεται και μελέτη του ΤΕΠΑΚ που αποφαίνεται ότι είναι πολλές οι πηγές διαρροών αποβλήτων. Επίσης, αποκαλύπτει το προσχέδιο της Κοινής Θέσης των “28” για την υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι οι “28” ζητούν την ενεργό συμβολή της Τουρκίας προς υλοποίηση όλων των μέτρων, ενώ την ίδια ώρα η Λευκωσία επιχειρεί να διασφαλίσει ότι η τουρκική θέση που θα υποβληθεί δεν θα περιλαμβάνει την αναφορά σε “εκλιπούσα”.

Χαραυγή: Με τίτλο  “Ειλικρίνεια, ενότητα και αισιοδοξία”, γράφει ότι ειλικρίνεια, ενότητα και αισιοδοξία ήταν τα χαρακτηριστικά της συζήτησης χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, η οποία ασχολήθηκε με τους λόγους που οδήγησαν στην απώλεια των ποσοστών του κόμματος. Γράφει, επίσης, ότι εκατομμύρια ευρώ διακινούνται στην παραοικονομία, με το παράνομο στοίχημα να ανθεί σε όλες τις πόλεις, όπου δεκάδες υποστατικά παρέχουν υπηρεσίες στοιχήματος χωρίς άδεια. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Νέστορα Νέστορος, μέλους της ΔΕΑ, ο οποίος ανέφερε ότι η πρόσβαση στα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, αν και πάρα πολύ αργοπορημένη, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να εμπλουτιστούν οι πληροφορίες γύρω από την τύχη των αγνοουμένων – Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Καθημερινή: Με τίτλο “Εκτός Κύπρου ανοίγουν χάρτες εδαφικού”, γράφει ότι το κουτί το εδαφικού θα ανοίξει στο εξωτερικό, ώστε από μέσα να βγουν οι χάρτες και να συζητηθούν οι εδαφικές αναπροσαρμογές, που αποτελούν και τον πυρήνα συζήτησης του συγκεκριμένου κεφαλαίου στο Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι πολιτικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τα δεδομένα πλέον άλλαξαν και υποστηρίζουν ότι οι συγκυρίες αυτή τη φορά ευνοούν τη σύσταση ενός μετώπου στον ενδιάμεσο χώρο. Επίσης, γράφει ότι επανέρχονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις μετά από το σοκ που είχαν δεχθεί μετά το 2013, καθώς μέχρι το τέλος του 2015 οι επενδύσεις ξένων στην Κύπρο ανήλθαν στα €4,01 δισεκατομμύρια και οι επενδύσεις Κυπρίων στο εξωτερικό εκτοξεύτηκαν στα €8,76 δισεκατομμύρια.

Μάχη: Με τίτλο  “Τερματικό ξανά επί τάπητος”, γράφει ότι η επαναφορά της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη με τις τελευταίες κινήσεις, έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση που αρχίζει και τελειώνει στην αναντικατάστατη πλέον ανάγκη για δημιουργία τερματικού, είτε πλωτού είτε χερσαίου. Γράφει, επίσης, ότι συμπληρώνονται στις 11 Ιουλίου πέντε χρόνια από τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί, στην οποία βρήκαν τραγικό θάνατο οι 13 ήρωες. Επίσης, στις ιστορικές μαρτυρίες που δημοσιεύει η εφημερίδα, γράφει ότι “παραμονές της εκδήλωσης του Στρατιωτικού Κινήματος της 21ης Απριλίου 1967, οι Συνταγματάρχες είχαν την τελευταία τους συνάντηση, ενώ προηγουμένως οι Στρατηγοί είχαν κάνει τη δική τους σύσκεψη στο Πεντάγωνο”.

Sunday Mail: Με τίτλο “Ο Μπαν καλεί τις πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειες”, γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έχει καλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να εντείνουν τις προσπάθειες όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την αποναρκοθέτηση, τη συνεργασία, και την προετοιμασία των κοινοτήτων τους για λύση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι η βιομηχανία τριαντάφυλλων έχει τοποθετήσει τον Αγρό στον τουριστικό χάρτη και ότι κάθε χρόνο πάνω από 70.000 τουρίστες επισκέπτονται το χωριό για να δοκιμάσουν και να αγοράσουν προϊόντα, ένα από τα οποία μόλις έχει αποκτήσει αναγνώριση από την ΕΕ. Επίσης, αναφέρεται σε ζευγάρι στο Ηνωμένο Βασίλειο που, ακολουθώντας την παράδοση της περιοχής, επιβεβαίωσε την αγάπη του δικαστικώς.