Πρωτοσέλιδα από εφημερίδες

Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα από τις εφημερίδες σήμερα  

Φιλελεύθερος: Με τίτλο “Η Τρόικα άφησε τη σκιά της”, γράφει ότι με κληρονομιά δύο μεγάλα “πρέπει” ολοκλήρωσε χθες η Τρόικα την επίσκεψή της στην Κύπρο, αφήνοντας να νοηθεί ότι, εάν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες με το νόμο για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, τότε θα επιστρέψει για να μετατρέψει την άτυπη έκθεσή της σε ολοκληρωμένη αξιολόγηση. Γράφει, επίσης, ότι πειθαρχικά και ίσως και ποινικά αδικήματα πιθανώς να προκύπτουν για πέντε στελέχη του Υπουργείου Υγείας για χειρουργικές επεμβάσεις που διενήργησε παιδοχειρουργός συνεργάτης του Μακάρειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία. Επίσης, γράφει ότι στον κρατικό κορβανά καταλήγει το 60% του ποσού που πληρώνουν οι πολίτες για αγορά καυσίμων κίνησης.

Αλήθεια: Με τίτλο “Η Αθήνα ενώπιον τελεσιγράφων…”, γράφει ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ απορρίπτουν την ιδέα ενός προγράμματος που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση, και στις 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής. Γράφει, επίσης, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται προεργασία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό τον Απρίλιο, μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα και εφόσον αρθεί η τουρκική NAVTEX, όπως δείχνουν δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Επίσης, γράφει ότι η Αστυνομία συνέλαβε δύο Σύρους, μετά την ανάρτηση φωτογραφιών με οπλισμό στο Facebook.

Σημερινή: Με τίτλο “Συγκλονίζουν τα περιστατικά κακοποίησης”, γράφει ότι η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδρα Κουρσουμπά παρουσίασε σε εμπεριστατωμένη έκθεσή της πέντε συγκλονιστικές ιστορίες παιδιών στην Κύπρο, καταγγέλλοντας ότι το κράτος δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους, όπως οφείλει. Γράφει, επίσης, ότι ανησυχίες εκφράζονται για το ενδεχόμενο η Κύπρος, λόγω μιας παρατεταμένης εκκρεμότητας στο πρόγραμμα προσαρμογής, να ακολουθήσει την ίδια πορεία με την Ελλάδα, και σε περίπτωση νέας αναστολής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια σχετική ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, γράφει ότι τα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν έντονα στις βολές που εκτόξευσε εναντίον τους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν.

Χαραυγή: Με τίτλο “Τους αγνοούμενους `άγγιξε` η λιτότητα”, γράφει ότι η μη έγκαιρη παρέμβαση της κυβέρνησης στην αποκοπή ενός σημαντικού ποσού που αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα πρόγραμμα της ΔΕΑ ίσως σταθεί η αιτία να υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά και να απολυθεί προσωπικό και να ζημιώσει η υπόθεση της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων. Γράφει, επίσης, ότι με συνέπειες εναντίον της Κύπρου εάν τα κόμματα επεκτείνουν την αναστολή των εκποιήσεων απειλεί ξανά η κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει τη ρευστότητα από τις τράπεζες, όπως έπραξε πρόσφατα με την Ελλάδα. Αναφέρει ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει για συμφωνία-γέφυρα με τους Ευρωπαίους εταίρους της, μέχρι την τελική συμφωνία, απορρίπτοντας την πρόταση να υποβάλει αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράμματος.

Cyprus Mail: Με τίτλο “Ο Χούρικαν της Τράπεζας Κύπρου υπό τα πυρά βουλευτών που ενοχλήθηκαν από σχόλια περί `πολιτικοποίησης`”, γράφει ότι αυξήθηκε χθες η ένταση για το νόμο περί εκποιήσεων όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν σε σχόλια του Τζον Χούρικαν σε εσωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο ασκούσε κριτική για την πολιτικοποίηση του νόμου για την αφερεγγυότητα. Γράφει, επίσης, ότι το κλιμάκιο της Τρόικας που αξιολογούσε το κυπριακό πρόγραμμα έφυγε με άδεια χέρια. Επίσης, γράφει ότι ο Βέλγος κατασκευαστής σοκολάτας Dominique Persoone έχει δημιουργήσει ένα μηχάνημα για την εισπνοή διά της μύτης σκόνης κακάο με μέντα και είτε πιπερόριζα είτε βατόμουρο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πάρτι του συγκροτήματος Rolling Stones το 2007, και έκτοτε έχει πωλήσει 25.000 τέτοιες συσκευές.