Πρωτοσέλιδα από εφημερίδες

efimerides

Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα από τις εφημερίδες σήμερα

Σημερινή: Με τίτλο «Εκλιπούσα και με ευρωπαϊκή βούλα» και γράφει για διπλή μαχαιριά στην πλάτη της Κύπρου από το Ευρωκοινοβούλιο καθώς το σώμα καταψήφισε δύο καθοριστικές τροπολογίες που θα έσωζαν έστω και τη δωδεκάτη την παρτίδα, για τις παραγράφους που αφορούν στη λύση του Κυπριακού και θα έκλειναν τα παράθυρα για διχοτομικές ερμηνείες από την τουρκική πλευρά. Σε άλλο της θέμα η «Σ» γράφει ότι στη χθεσινή τελευταία Ολομέλεια οι Βουλευτές δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν, τσακώθηκαν και για το κάπνισμα, χαρακτήριζαν αλλήλους «βλάκες», «κουτσομπόλες» και «κατίνες» και έγιναν πολλές άγονες και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Αλλού γράφει ότι σήμερα στο δικαστήριο παρουσιάζεται ο Θεοφάνης Λώλος για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΗ Κόσιης.

Αλήθεια: Με τίτλο «Με την ψυχή στο στόμα…και με το βλέμμα στις εκλογές» γράφει στο κύριο της θέμα ότι στη χθεσινή Ολομέλεια ψηφίστηκαν, αναβλήθηκαν ή αποσύρθηκαν 63 από τα 78 νομοσχέδια, υπό πίεση, χωρίς μελέτη, μετά από άσκοπες καθυστερήσεις. Αλλού γράφει, συνοδεύοντας φωτογραφία από την Πλατεία Κιμ Ιλ Σουγκ στην Πιονγκιάνγκ της Βόρειας Κορέας, ότι σήμερα θα γιορτάζονται τα γενέθλια του ανώτατου άρχοντα της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ με εορτασμούς για την «Ημέρα του Ήλιου». Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι ικανοποιημένη είναι η Λευκωσία για τις αναφορές στην Έκθεση Προόδου της ΕΕ για ένταξη της Τουρκίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ιδίως για εποίκους, μετεξέλιξη της Δημοκρατίας, μορφή της λύσης, κυριαρχικά δικαιώματα, επιστροφή Βαρωσίων, αγνοούμενους και ΑΟΖ και ότι η Άγκυρα είναι πυρ και μανία.

Φιλελεύθερος: Με τίτλο «Αποφάσεις του ποδαριού» αναφέρεται στο κύριο του θέμα στη χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής και γράφει ότι με παραδοχή και των ίδιων των βουλευτών ότι «αύριο θα ντρέπονται για τα πράγματα που ψήφισαν σήμερα» πραγματοποιήθηκε η συνεδρία του σώματος. Αλλού γράφει ότι παρά τις τουρκικές παρασκηνιακές πιέσεις η αναφορά σε «μετεξέλιξη (evolvement) της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, παρέμεινε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι σε χέρια πρώην δικαστών ανατίθεται η Επιτροπή Αποκλεισμού εταιρειών που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς, μετά την απόφαση της Ολομέλειας να ψηφίσει τον νόμο που εκσυγχρονίζει τις δημόσιες συμβάσεις.

Χαραυγή: Με τίτλο «Άλλη μια νίκη για την κοινωνία» γράφει στο κύριο της θέμα για την υπερψήφιση χθες από την πλειοψηφία της Βουλής της αναστολής των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το τέλος του 2017, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το ΑΚΕΛ και υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι ανανεωμένη κατά 25% τουλάχιστον θα είναι η νέα Βουλή που θα προκύψει στις 22 Μαΐου αφού 14 βουλευτές δεν θα επαναδιεκδικήσουν, πέντε από το ΑΚΕΛ, όλη η ομάδα της ΕΔΕΚ περιλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής, τρεις από το ΔΗΚΟ και ο κ. Κουτσού. Σε άλλο της θέμα η «Χ» γράφει ότι με ομόφωνη τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να καταστεί δυνατή η διαφάνεια στη δημόσια ζωή η Βουλή προχώρησε και σε νέα ρύθμιση για το πόθεν έσχες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο «Οι Βουλευτές ολοκληρώνουν το έργο τους με τα μάτια στις εκλογές» ασχολείται επίσης με την τελευταία Ολομέλεια πριν τις εκλογές και γράφει στο κύριο της θέμα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν νόμο που απαγορεύει τις ιδιωτικοποιήσεις της ΑΗΚ και της CYTA ως το τέλος του 2017 και νόμο που συμψηφίζει δάνεια κατόχων αξιογράφων. Αλλού γράφει ότι οι Ευρωβουλευτές δήλωσαν υιοθετώντας την έκθεση προόδου της Τουρκίας ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ επηρεάζονται από την μη επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Φαίδωνας Φαίδωνος κατηγορεί τον Βουλευτή ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού για σύγκρουση συμφερόντων.

 

Cyprus Weekly: Με τίτλο «Όχι άλλα μυστικά» γράφει ότι ο χρόνος συνεχίζει να τρέχει για τους αγνοούμενους και προβάλει έκκληση του Πολ – Ανρί Αρνί του τρίτου μέλους της ΔΕΑ προς όσους γνωρίζουν κάτι να μιλήσουν προτού πεθάνουν γιατί υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που περιμένουν να μάθουν τι απέγινε κάποιος δικός τους. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα σε 600 φοιτητές περισσότεροι Ε/κ (9%) παρά Τ/κ (3%) νέοι βρίσκουν ανεπιθύμητο το στάτους κβο. Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία γράφει ότι μια τοιχογραφία που απεικονίζει το Σόλωνα και τον Περικλή εγκαινιάστηκε χθες στο αίθριο της Βουλής.