Πρωτοσέλιδα από εφημερίδες

efimerides

Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα από τις εφημερίδες σήμερα

Σημερινή: Με τίτλο  “Α λα Wall Street θα πωλούν τα `κόκκινα` δάνεια”, γράφει ότι τα “κόκκινα” δάνεια ξεχειλίζουν και προκαλούν αφόρητους πονοκεφάλους στις τράπεζες, οι δανειολήπτες φοβούνται ότι θα χάσουν τις περιουσίες τους εάν δεν πληρώσουν τη δόση του δανείου τους, τα πράγματα δυσκολεύουν από τις νέες πρακτικές τύπου Wall Street, και η Βουλή καλείται και πάλι να δώσει το πράσινο φως για να περάσει στα χέρια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το χρηματοδοτικό εργαλείο της τιτλοποίησης. Γράφει, επίσης, ότι σκάκι με πραγματικούς αξιωματικούς και βασιλείς του παγκόσμιου και περιφερειακού συστήματος παίζεται στη Συρία, και η Κύπρος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι εκτός. Επίσης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού αναφέρει ότι πρωτεύον για την Εκκλησία της Κύπρου είναι η διαχείριση της οικονομικής της δύναμης και όχι ο θεολογικός προβληματισμός.

Αλήθεια: Με τίτλο  “Κριτήρια και διαφάνεια στις μεταθέσεις αστυνομικών”, δημοσιεύει συνέντευξη του Αρχηγού Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ο οποίος κρίνει θετικά τα όσα γίνονται στο θέμα πάταξης των φαινομένων διαφθοράς, διαπλοκής και κατάχρησης εξουσίας, τα οποία δυστυχώς, όπως επισημαίνει, στην Κύπρο αποδεικνύεται ότι είναι άφθονα. Γράφει, επίσης, ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο κέντρο της Άγκυρας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για ειρήνη και δημοκρατία, με αφορμή το Κουρδικό, και ότι η χθεσινή επίθεση εντείνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην Τουρκία 20 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Επίσης, αναφέρεται στο ιστορικό της σύμβασης για λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Λάρνακας/Αμμοχώστου, στην περιοχή Κόσιης, που “ταλαιπωρεί” μέχρι σήμερα τις αρχές του κράτους.

Φιλελεύθερος: Με τίτλο  “Φόρμουλα για τις εγγυήσεις”, γράφει ότι η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως επιμένει στη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων και μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό και, όπως πληροφορείται η εφημερίδα, παράλληλα η τουρκική πλευρά επιχειρεί να ανοίξει δήθεν παράθυρο το οποίο δεν οδηγεί, ωστόσο, σε απεμπλοκή από το σύστημα αυτό. Γράφει, επίσης, ότι κανένας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του χθες μπροστά στα έξι φέρετρα για τον αποχαιρετισμό της Ελένης και των πέντε παιδιών της που δολοφονήθηκαν ομαδικά το 1974, όταν προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον Τράχωνα Κυθρέας κατά τη διάρκεια της τουρκικής θηριωδίας. Επίσης, δημοσιεύει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας με ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγους και ΕΥΡΩΚΟ λόγω διαφωνιών στο Κυπριακό.

Χαραυγή: Με τίτλο  “Επιμένει ΝΑΤΟϊκά αλλά μετρά την αντίδραση του ΑΚΕΛ”, γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, είπε ότι ο ΔΗΣΥ επιμένει ΝΑΤΟϊκά, αλλά με πολύ πραγματισμό κάνει πίσω από τις ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, αφού είναι κόκκινη γραμμή για το ΑΚΕΛ. Γράφει, επίσης, ότι το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου κατήγγειλε χθες ότι οι ενέργειες του Υπουργού Εμπορίου και του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων επιβεβαιώνουν ότι οι κυβερνώντες έχουν αναγάγει την ιδεολογική εμμονή τους στις ιδιωτικοποιήσεις-ξεπούλημα σε αιχμή της πολιτικής τους, χωρίς να μετρούν την τεράστια ζημιά που θα επιφέρουν στον τόπο. Επίσης, γράφει ότι “τρύπα” €310 εκατομμυρίων παρουσιάζει το Ταμείο Συντάξεων της CYTA σε διάστημα δύο ετών, από το 2012 μέχρι το 2014.

Καθημερινή: Με τίτλο  “Οι δύο ηγέτες `σκάβουν` για τους αγνοούμενους”, γράφει ότι με δραστικές κινήσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Άγκυρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί κατόρθωσαν από κοινού να αποσοβήσουν την οριστικοποίηση του τέλματος που άρχισε να δημιουργείται γύρω από τη διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Γράφει, επίσης, ότι οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Μόσχα, παρεμβαίνοντας στη Συρία, φιλοδοξεί να δώσει ένα ισχυρό μάθημα στην Ουάσινγκτον, ενώ οι Ρώσοι από την άλλη συνεχίζουν να συνδράμουν με όλα τα μέσα τον συριακό στρατό, ο οποίος, νοιώθοντας πίσω του την “Αρκούδα”, ανακτά καθημερινά εδάφη και αυτοπεποίθηση. Επίσης, γράφει ότι διαστάσεις ανοικτής σύγκρουσης τείνει να λάβει η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία.

Μάχη: Με τίτλο  “Ανώμαλη η προσγείωση…”, γράφει ότι σφόδρα ενοχλημένος και απογοητευμένος παρουσιάζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τις δηλώσεις Ακιντζί για πρωτογενές δίκαιο και κολοβή εφαρμογή των βασικών ελευθεριών, σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, έτσι στη συνάντηση στις 12 Οκτωβρίου θα ξεκαθαρίσει ότι δεν γίνονται αποδεκτές μόνιμες παρεκκλίσεις και ότι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είναι υπό συζήτηση. Επίσης, δημοσιεύει άποψη της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, η οποία αναφέρει ότι το κλίμα που καλλιεργείται στο Κυπριακό δεν έχει αντίκρυσμα και αισθάνεται ότι εξουδετερώνει τις δυνατότητές της να μάχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη, ο οποίος είπε ότι κάποιοι αρνούνται να δουν τις πραγματικότητες στο Κυπριακό.

Sunday Mail: Με τίτλο  “Τέλος για πλαστικές σακούλες θέμα χρόνου”, γράφει ότι αυτή την εβδομάδα η Αγγλία, το τελευταίο οχυρό του Ηνωμένου Βασιλείου, εισήγαγε τέλος για τις πλαστικές σακούλες το οποίο θα πληρώνουν καταναλωτές τουλάχιστον στις μεγάλες υπεραγορές, αλλά ενώ οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν μόνο 140 σακούλες ανά άτομο πέρσι, στην Κύπρο ο αριθμός αυτός ήταν διπλάσιος και είναι θέμα χρόνου να λήξει η αχαλίνωτη εποχή των 400 σακουλών ανά άτομο τον χρόνο. Γράφει, επίσης, ότι καταστηματάρχες στην Αγλαντζιά θεωρούν ότι τα οδικά έργα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους, και ότι ο τετραπλής λωρίδας δρόμος θα τους αποτελειώσει μια και καλή. Επίσης, γράφει ότι γυναίκες σε πέντε πόλεις της Κύπρου θήλασαν χθες τα μωρά τους ταυτόχρονα στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης θηλασμού.