Πρωτίστως τους ιδιώτες αφορά το σχέδιο για ”κόκκινα δάνεια”

Χθες ο Γιάννης Δραγασάκης προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει πριν από τις εκλογές όλες τις δεσμεύσεις του, έδωσε ταυτόχρονα διευκρινίσεις για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως δε το τμήμα αυτού που αφορά στα «κόκκινα δάνεια».

Οπως διευκρίνισε ο Γ. Δραγασάκης, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται στο σύνολο των «κόκκινων δανείων». «Εάν θέλαμε να χαρίσουμε όλα τα δάνεια, τότε το κόστος θα έφτανε στα 80 δισεκατομμύρια», είπε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις αφορούν πρωτίστως τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια ιδιωτών καθώς και αυτά των μικρών επιχειρήσεων. Και διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται στο σύνολο των κόκκινων δανείων.

«Εάν θέλαμε να χαρίσουμε όλα τα δάνεια, τότε το κόστος θα έφτανε στα 80 δισεκατομμύρια» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δραγασάκης περιέγραψε ένα σύνθετο σύστημα διευκόλυνσης των δανειοληπτών που βρίσκονται στο «κόκκινο», το οποίο θα περιλαμβάνει «ρυθμίσεις και επιμηκύνσεις ή και διαγραφή όλου ή μέρους των χρεών σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον αποδεικνύονται ως τέτοιες».

Για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι αυτή θα προέλθει από δύο σκέλη: Ενα μέρος θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια των ίδιων των ιδρυμάτων. Το δεύτερο θα προκύψει από τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των χρεών, ο οποίος θα χαράξει το πλαίσιο και θα εποπτεύσει την εφαρμογή του από τις τράπεζες. Σε αυτόν τον φορέα μπορεί να ενταχθούν κατηγορίες δανείων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, σημείωσε ο κ. Δραγασάκης προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος φορέας θα μπορούσε να ζητήσει χρηματοδότηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υποθήκη του ακινήτου.

Πάντως οι διευκρινίσεις του κ. Δραγασάκη αφίστανται αρκετά από τη «σεισάχθεια», λέξη με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είχε τιτλοφορήσει το πρόγραμμα του κόμματος για τα κόκκινα δάνεια. Στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας είχε πει πως η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, και διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει μέτρα που μπορεί να υλοποιήσει άμεσα και είναι «αυτοχρηματοδοτούμενα»:
«Δεν μιλήσαμε για δάνεια, ούτε για πλεόνασμα, εάν υπάρξει» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κοινοποιεί το πρόγραμμά του, ώστε να δεχθεί κριτική και να τη λάβει υπ’ όψιν του, αλλά και προκειμένου η ψήφος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές, να είναι και ψήφος υπέρ του προγράμματός του.
Υπενθύμισε δε ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για κοινωνική βιωσιμότητα του χρέους, αναλύοντάς το με οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς όρους, δηλαδή, για την πρόταση διαχείρισής του, συμπεριλαμβάνει τις αντοχές της κοινωνίας.

Ερωτηθείς για τη σύγχυση που έχουν προκαλέσει οι διαφορετικές κοστολογήσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι αυτά που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη, «είναι οι θεωρητικές αφετηρίες μας» και τα «άμεσα μέτρα». Επεσήμανε δε ότι «τα νούμερα δεν είναι αυτά που θα θέλαμε», αλλά εκείνα που ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι όντως μπορεί να δώσει.
Μάλιστα, εξήγησε ότι η απόκλιση στην κοστολόγηση του ΥΠΟΙΚ οφείλεται στο γεγονός ότι το υπουργείο συνυπολογίζει μέσα στα άμεσα μέτρα και πιο μακροπρόθεσμα. «Πολιτικά μιλώντας, η πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη», υπογράμμισε, σχολιάζοντας και τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ότι αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, «την επομένη δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες». «Αν υπάρχουν τέτοια σχέδια ανωμαλίας, θα έχουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό και ισχυρότατους ευρωπαϊκούς οργανισμούς» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΑΣΜΟΥΣΕΝ
Υποβαθμίζουν τη συνάντηση
Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους παρουσίασαν στον Γεργκ Ασμουσεν, υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, στο Βερολίνο, ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του κόμματος Γιάννης Δραγασάκης και ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης φρόντισε πάντως να υποβαθμίσει τη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γεργκ Ασμουσεν καθώς σε ανάρτησή του στο Facebook διευκρίνισε πως επρόκειτο για άτυπη και όχι επίσημη συνάντηση. «Ατυπες συναντήσεις γίνονται με κάθε ευκαιρία και σε κάθε πρόσφορο επίπεδο. Με την έννοια αυτή υπήρξε γεύμα με Γερμανούς οικονομολόγους με την παρουσία και του κ. Ασμουσεν», ανέφερε ο βουλευτής.