Προ των πυλών νέα φορολογία ακινήτων

Του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη
Πράξη προτίθεται να κάνει πολύ σύντομα η Κυβέρνηση την απαίτηση της Τρόικας για επιβολή επιπρόσθετης φορολογίας στα ακίνητα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, το ΥΠΕΣ έχει επεξεργαστεί πρόταση σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και θα τη θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Το νομοσχέδιο στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.
Να σημειώσουμε ότι δεν τίθεται θέμα μη έγκρισης του νομοσχεδίου, αφού η αύξηση της φορολογίας των ακινήτων είναι μνημονιακή απαίτηση της Τρόικας και χωρίς αυτή δεν θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση της πρώτης δόσης, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Απριλίου.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, εάν η πρώτη δόση δεν εκταμιευθεί τότε το κράτος θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών στο τέλος του Απρίλη.
Σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό, η Τρόικα έχει θέσει ως όρο την συγκέντρωση 70-75 εκατομμυρίων ευρώ από την νέα φορολογία στα ακίνητα.
Ερωτηθείς για το κατά πόσον η νέα φορολογία θα αφορά την πρώτη κατοικία, ο υπουργός επέλεξε να μην απαντήσει λέγοντας ότι δεν μπορεί να συζητήσει τη δεδομένη στιγμή λεπτομέρειες του νομοσχεδίου.
«Θέλω όμως να καθησυχάσω τον κόσμο ότι η κατανομή της νέας φορολογίας θα γίνει κατά τρόπο ακριβοδίκαιο», κατέληξε.