Προωθείται πρότυπο μέτρησης ακινήτων από το RICS

Με στόχο την εφαρμογή ενός ενιαίου πρότυπου μέτρησης ακινήτων που θα εξασφαλίσει την παγκόσμια συνοχή, και θα οδηγήσει σε λιγότερες περιπτώσεις απάτης, μια πιο διαφανή αγορά, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του κοινού και στην αύξηση της οικονομικής σταθερότητας πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Συνασπισμού για τα Διεθνή Πρότυπα Μέτρησης Ακινήτων (International Property Measurement Standards Coalition – IPMSC)) που συγκλήθηκε από το RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors).

Η συνάντηση, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, αποτελεί το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά ακινήτων.

Στόχος της συνάντησης ήταν να δημιουργηθεί μια καθολική μέθοδος μέτρησης ακίνητης περιουσίας, η οποία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χαμηλής εμπιστοσύνης επενδυτών στα ακίνητα που επέφεραν αρνητικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και συνέβαλαν στην παγκόσμια οικονομική αστάθεια.

Επί του παρόντος, ο τρόπος μέτρησης της ακίνητης περιουσίας – όπως μιας οικιστικής ανάπτυξης ή εμπορικού κέντρου – παρουσιάζει τεράστιες διαφορές από χώρα σε χώρα.

Με τόσες πολλές διαφορετικές μεθόδους μέτρησης διαθέσιμες, καθίσταται δύσκολο για όσους επιθυμούν να επενδύσουν, να συγκρίνουν όμοια αναπτυξιακά έργα. Αυτή η σύγχυση μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων, να οδηγήσει σε σφάλματα στις οικονομικές καταστάσεις και συνεπώς υπονομεύει την εμπιστοσύνη της αγοράς και την οικονομική σταθερότητα.

Την 1η Μαΐου, μερικά από τα κορυφαία παγκόσμια ιδρύματα ακινήτων, μεταξύ των οποίων και το Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), συναντήθηκαν με την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον, για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος μέσα από την προτεινόμενη εφαρμογή ενός ενιαίου προτύπου μέτρησης ακινήτων.

Ένα τέτοιο πρότυπο θα εξασφαλίσει την παγκόσμια συνοχή, οδηγεί σε λιγότερες περιπτώσεις απάτης, μια πιο διαφανή αγορά, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του κοινού και στην αύξηση της οικονομικής σταθερότητας.

Αυτή η πρώτη συνάντηση του Συνασπισμού για τα Διεθνή Πρότυπα Μέτρησης Ακινήτων (International Property Measurement Standards Coalition – IPMSC)) που συγκλήθηκε από το RICS είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη της συνοχής αυτής που θα παρέχει μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, ακριβέστερη και συνεπέστερη οικονομική πληροφόρηση, αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, μεγαλύτερη διαφάνεια των δεδομένων και μείωση του κινδύνου απάτης.

Ένα παράδειγμα της τρέχουσας ασυνέπειας είναι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται ο χώρος του δαπέδου. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, οι χώροι ενός ορόφου μετριούνται περιλαμβάνοντας και τις εξωτερικές πισίνες.

Σε περιοχές της Μέσης Ανατολής μπορούν να περιλαμβάνουν τον υποτιθέμενο μέγιστο αριθμό ορόφων που θα μπορούσε να ανεγερθεί στις υφιστάμενες βάσεις και στην Αυστραλία οι μετρήσεις συμπεριλαμβάνουν τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης, ακόμη και όταν δεν είναι εφάπτονται στο ίδιο το ακίνητο.

Ο στόχος του IPMSC είναι η επίλυση των διαφορών με την ανάπτυξη και την εφαρμογή των διεθνών προτύπων μέτρησης ακίνητων, ένα σύνολο προτύπων για τη μέτρηση, βασισμένα σε αρχές και διεθνώς εφαρμόσιμα, να εγκριθεί από όλα τα έθνη σε όλο τον κόσμο.

Ο Ken Creighton, Διευθυντής Επαγγελματικών Προτύπων του RICS δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, η οποία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τεράστια οφέλη, τόσο στις αγορές ακινήτων, όσο και στις οικονομίες και τους πληθυσμούς που υποστηρίζουν σε όλο τον κόσμο, με τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για το ακίνητο τον τρόπο που μετράται, αποτιμάται και εν τέλει αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις».

Από πλευράς του ο Steve Williams FRICS, Executive Managing Director της Real Capital Analytics Νέας Υόρκης τόνισε: «Η ακριβέστερη καταγραφή της γης και οι μετρήσεις των κτιρίων και του δαπέδου είναι θεμελιώδεις για τη διαφάνεια της αγοράς. Η διαφάνεια με τη σειρά της είναι ένας καταλύτης για τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίου που στηρίζουν την παροχή επαρκούς στέγης, τροφής και ένδυσης στον αυξανόμενο αστικό πληθυσμό παγκοσμίως.

Με την εξαίρεση της γλώσσας, δεν θα ήταν υπερβολή ο χαρακτηρισμός των παγκοσμίων πρωτοκόλλων μετρήσεων ως το πλέον επείγον ζήτημα που εκκρεμεί στην επιδίωξη της παγκόσμιας διαφάνεια της αγοράς και τη συγκρισιμότητα των επιδόσεων».

Η Jennifer Sharp, MRICS, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του RICS Κύπρου, ανέφερε: «Η προτεινόμενη εφαρμογή ενός ενιαίου πρότυπου μέτρησης ακινήτων θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους επαγγελματίες ακινήτων να μιλούν την ίδια γλώσσα, ενώ την ίδια στιγμή παρέχει αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και διαφάνεια.

Οι γλωσσικοί φραγμοί και οι τοπικές πρακτικές θα πρέπει να εξαλειφθούν, καθώς και διαστρεβλώσεις σχετικά με το χώρο που μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικές αξίες.

Επιπλέον, όσον αφορά την Κύπρο, η οποία επιδιώκει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, θα δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να συγκρίνουν ομοειδή και θα προσφέρει ένα πιο ολοκληρωμένο εργαλείο για την ανάλυση των επιδόσεων».

Το RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), που δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό μελών διεθνής οργανισμός για επαγγελματίες της βιομηχανίας ακινήτων, οικοδομών και σχετικών περιβαλλοντικών θεμάτων.

Με 140.000 μέλη σε 140 χώρες, το RICS αποτελεί πρωτοπόρα πηγή γνώσης πάνω σε θέματα που αφορούν ακίνητα, προσφέροντας ανεξάρτητες και αντικειμενικές συμβουλές σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.