Προτροπή Σόιμπλε για ψήφιση των μέτρων βοήθειας προς την Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η ψηφοφορία για τα νέα μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα θα αποφασίσουν εάν το πρόγραμμα διάσωσης προς τη χώρα θα συνεχιστεί ή θα καταρρεύσει. Στη ψηφοφορία που αναμένεται αργότερα σήμερα, η Bundestag πρόκειται να ψηφίσει για το σχέδιο κάλυψης του κενού της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, 14 δισ. ευρώ, και θα εγκρίνει τα 44 δισ. ευρώ της δόσης.Αναμένεται ότι θα εγκριθεί, ύστερα και από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης του SPD, υποσχέθηκαν χθες ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα, παρά την επιμονή τους ότι το σχέδιο δεν θα είναι αρκετό για να βοηθήσει την Ελλάδα.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο εν όψει της ψηφοφορίας, ο Β. Σόιμπλε κάλεσε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου να εγκρίνουν το πακέτο, δηλώνοντας ότι το μέλλοντου ευρώ εξαρτάται από το να μείνει η Ελλάδα στη νομισματική ένωση, καθώς ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγούσε στη διάσπαση της ευρωζώνης.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη στα μέλη του κοινοβουλίου ότι οι φήμες για μια απομείωση του χρέους που βρίσκεται τα χέρια επίσημων  πιστωτών, είναι ένα “ψευδές κίνητρο” για την Ελλάδα και θα πρέπει να αποφεύγεται.

“Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον επώδυνο” για την Ελλάδα, προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, και η βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας της χώρας δεν θα έλθει σε ένα βράδυ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πρόοδο τους τελευταίους μήνες, αναφέροντας την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη από τον Ιανουάριο και τη μείωση του μισθολογικού κόστους.