Προτροπή Παπανδρέου από Κωνσταντινούπολη για δίκαιη λύση στο Κυπριακό

Να προχωρήσει η Τουρκία στην τήρηση όλων των προαπαιτούμενων προκειμένου να προσεγγίσει την Ε.Ε. ζήτησε ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Global Relations Forum της Κωνσταντινούπολης.

Ενώπιον εκατοντάδων ισχυρών οικονομικών παραγόντων της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου προέτρεψε την Άγκυρα να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων που έχει θέσει η Ε.Ε. προκειμένου να παραμείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε πως μεταξύ άλλων η Τουρκία θα πρέπει να δουλέψει για μία δίκαιη λύση στην Κύπρο προωθώντας ταυτόχρονα πολιτικές εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με σεβασμό στα ανθρώπινα, θρησκευτικά και μειονοτικά δικαιώματα. «Είμαστε όλοι πιο ισχυροί ως φίλοι παρά ως εχθροί και ανταγωνιστές» είπε ο κ. Παπανδρέου ο οποίος υπεραμύνθηκε απόλυτα των πολιτικών του επιλογών στην εξωτερική πολιτική στην οποία, όπως είπε, επένδυσε στην πολιτική της προσέγγισης και όχι σε ένα «παιχνίδι για νικητές και ηττημένους».

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στις αναφορές του για την οικονομία επιχείρησε να ταυτίσει τις μεγάλες αλλαγές που έκανε στην οικονομία της η Τουρκία με αυτές που ήθελε να προωθήσει η δική του κυβέρνηση ως ένα συνολικότερο νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε επί της ουσίας πως οι πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνησή του ήταν επιταγές των Βρυξελλών και των αγορών την ώρα που εκείνος ήθελε να ακολουθήσει μεταρρυθμιστική στρατηγική. «Μεταξύ λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω πολύτιμο μέρος από το πολιτικό μου κεφάλαιο για να μην καταρρεύσει η χώρα μου. Και παρά τον πόνο που προκάλεσε και προκαλεί η λιτότητα, σταθήκαμε όρθιοι ως χώρα και προχωράμε» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο συζήτησε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και για την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.