Προτιμούν τον Γκιούλ αντι του Ερντογάν

Η τρίτη συνεχόμενη εκλογή του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που κατα πάσα πιθανότητα θα κερδίσει και την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2014 δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους τούρκους ψηφοφόρους που προτιμούν τονΑμπτουλάχ  Γκιούλ, για πρόεδρο.

Δημοσκόπηση της MetroPOLL, που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters το 50,9% των τούρκων ψηφοφόρων φαίνεται να προτιμούν το νυν πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, έναντι του Ερντογάν για την προεδρία της χώρας  με μόλις το 22,7% να “ψηφίζει” τον Ερντογάν. Το 16,1% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα 14-19 Σεπτεμβρίου, σε μια περίοδο που η τουρκική κυβέρνηση κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του στρατού κατά του Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ)  με το 67,1% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης να δηλώνει υπέρμαχο της συνταγματικής κατάργησης του Φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Μια κίνηση που θα μπορούσε να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω την Τουρκία, που παλεύει να πείσει τους ευρωπαίους για τα βήματα προόδου της προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1984 οπότε το ΡΚΚ έχει αναλάβει ένοπλη δράση ενώ τους τελευταίους μήνες σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις τούρκων και κούρδων ανταρτών τα τελευτάια δέκα χρόνια.