Προτεραιότητα η λύση και όχι η επίρριψη ευθυνών

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δεν είναι οι τακτικισμοί και τα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών, αλλά «να καταλήξουμε σε λύση και να ξαναενώσουμε την κοινή μας πατρίδα», διεμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Μας ενδιαφέρει η επανένωση να στηριχτεί από το λαό, να αντέξει στις δοκιμασίες, να διαμορφώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και να επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συνδημιουργίας για όλους, για το καλό όλων» τόνισε.

Σε χαιρετισμό του στους εορτασμούς της Μαρωνίτικης κοινότητας για την ημέρα του Αγίου Μάρωνα στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε πως είναι ακριβώς για αυτό που η Κυβέρνηση επιμένει πως «προτού εμπλακούμε σε ένα διάλογο, θα πρέπει με σαφήνεια και χωρίς αμφισβητήσεις να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού».

«Και τούτο», όπως τόνισε, «διότι δεν επιθυμούμε να οδηγηθούμε ξανά σε ναυάγιο, για να μη βρεθούμε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, που ενδεχόμενα κάθε φορά που θα παρουσιάζεται να δημιουργεί και δυσοίωνες και ακόμη χειρότερες προοπτικές για τη λύση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Κύπρος μπορεί να γίνει σύντομα μια άλλη χώρα». Μια χώρα, όπως είπε, που θα προσφέρει προστασία και ίσες προοπτικές προκοπής σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της σε όλη την επικράτειά της και την ίδια ώρα να είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπέδειξε ωστόσο πως προϋπόθεση γι’ αυτό είναι μια λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων κατοίκων, του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου.

«Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λειτουργική και βιώσιμη που θα ενώνει το λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι η λύση της επανένωσης και της διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιδιώκει η Κυβέρνηση «είναι διεκδικήσεις για όλους ανεξαίρετα τους Κύπριους, για τους Ελληνοκύπριους, για τους Τουρκοκύπριους, για τους Μαρωνίτες, για τους Αρμένιους και τους Λατίνους και για κάθε νόμιμο Κύπριο, όπου και αν ανήκει ό,τι και αν πιστεύει».

«Αυτές είναι οι ειλικρινείς προθέσεις μας. Αυτό είναι το όραμά μας. Αυτή είναι η βούλησή μας για την πατρίδα μας, για το σύνολο του λαού μας, για το μέλλον μας» πρόσθεσε καταλήγοντας στην ομιλία του.