Προτάσεις Νόμου της ΕΔΕΚ για την προστασία των δανειοληπτών

Συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η συζήτηση επί δύο εκ των τριών προτάσεων νόμου που κατέθεσε η ΕΔΕΚ από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι προτάσεις της ΕΔΕΚ έχουν στόχο την προστασία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ως οφειλέτες αδυνατούν λόγω της οικονομικής κρίσης να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόταση αφορά στην τροποποίηση του «Περί Ανακουφίσεως Οφειλετών Νόμου», έτσι ώστε να παγώνει και να αναστέλλεται η διαδικασία εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων εναντίον συγκεκριμένων οφειλετών, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση. Η πρόταση μας αναφέρει πως το πάγωμα και η αναστολή εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας θα αφορά περιπτώσεις όπου το χρέος δημιουργήθηκε για αγορά ή οικοδόμηση πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ ή σε οφειλή που δημιουργήθηκε για χρηματοδότηση επιχείρησης, υπό τον όρο ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη στη βάση αντικειμενικών και ανεξαρτήτων εκτιμήσεων.

Η δεύτερη πρόταση νόμου αφορά στην τροποποίηση του «Περί Πτωχεύσεως Νόμου», ώστε να μην μπορούν οι δανειστές να επιτυγχάνουν δικαστικά διαδικασίες πτώχευσης εναντίον οφειλετών, εκτός και αν συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις. Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση νόμου, τερματίζεται η αδικία σε βάρος των εγγυητών κυρίως, αλλά και του πρωτοφειλέτη, αφού με βάση την υφιστάμενη πρακτική, οι πιστωτές -συνήθως τράπεζες- προχωρούσαν στην πτώχευση του οποιουδήποτε προσώπου, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η οφειλή περιοριζόταν σε πολύ μικρά ποσά, και παρά το γεγονός ότι το χρέος ήταν εξασφαλισμένο.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και τρίτη Πρόταση Νόμου της ΕΔΕΚ, η οποία αφορά στην τροποποίηση του «Περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων Νόμου», έτσι ώστε να καταργείται ο θεσμός της ελευθεροποίησης του επιτοκίου. Η μέχρι σήμερα πρακτική της ελευθεροποίησης του επιτοκίου απέδειξε ότι τα μικρομεσαία και μικρά νοικοκυριά έχουν θυματοποιηθεί και πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί, κυρίως διότι τα δάνεια και οι οφειλές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, λόγω της υπερχρέωσης, του ανατοκισμού, της κεφαλαιοποίησης του τόκου και της επιβάρυνσής τους με τόκους υπερημερίας και πανωτόκια.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ πιστεύει πως οι σημερινές τραγικά δύσκολες συνθήκες για τους πολίτες επιβάλλουν να εφαρμοστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση ουσιαστικά και πρακτικά μέτρα προστασίας των οφειλετών.

Σε πρώτο στάδιο να διευκολυνθούν οι αναδιαρθρώσεις δανείων με τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Σε δεύτερο στάδιο να αρχίσει να λειτουργεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Το τρίτο στάδιο είναι η νομοθετική προστασία των οφειλετών, όπως προβλέπουν οι προτάσεις της ΕΔΕΚ. Η πολιτεία έχει ύψιστη υποχρέωση να προστατεύσει με κάθε τρόπο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από τη θυματοποίηση εξαιτίας εγκλημάτων που άλλοι διέπραξαν.

Ανακοίνωση Τύπου Νίκου Νικολαΐδη