Προσφώνηση του Προέδρου στη ΓΣ του ΟΗΕ

“Δεν θα παρεκκλίνω από το να επιδιώκω αυτό το όραμα, αφού είναι ένα καθήκον που ανέλαβα έναντι όλων των Κυπρίων. Δεν θα αποστώ της ιστορικής μου ευθύνης να προσφέρω ένα σταθερό, ειρηνικό, ευτυχισμένο και συμφιλιωτικό μέλλον στη χώρα μου”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσφωνώντας  σε άπταιστη αγγλική γλώσσα, την Γενική Συνέλευση της 69ης Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη,  δήλωσε οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό βρίσκονται στη φάση της  γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις διεθνείς εξελίξεις λέγοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια ασταθή περιοχή, στην οποία λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες συγκρούσεις, αλλά ως κράτος μέλος της ΕΕ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της.

Παράλληλα, είπε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου έχει αδιαμφισβήτητα αναβαθμίσει τη στρατηγική της σημασία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι το 2014 σηματοδοτεί την 40ή επέτειο της βίαιης διαίρεσης της Κύπρου, μια συνέπεια της εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία.

“Δεν είναι πρόθεσή μου να επιδοθώ σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, καθώς μια πληθώρα από ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο αντικατοπτρίζει τις ιστορικές και συνεχιζόμενες ευθύνες των υπαίτιων, αλλά επίσης, καταδικάζει το απαράδεκτο στάτους κβο και καλεί σε επανένωση της Κύπρου και απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων”, τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμη την ειλικρινή του δέσμευση ότι θα εργαστεί με σθένος και αποφασιστικότητα, ώστε, μέσα από έναν εποικοδομητικό, εις βάθος και ουσιαστικό διάλογο, να υπάρξει μια διευθέτηση, η οποία να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, να αποκαθιστά τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της, να απαλλάσσει το νησί από την παρουσία ξένων στρατευμάτων, να διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και κοινωνικο-οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους πολίτες της, και να εγγυάται την αποτελεσματικότητα και την καλή λειτουργία της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

“Για μένα, υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο και αυτό είναι η επίτευξη μιας διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί ως συμβιβασμός: Την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια” επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στην Κοινή Διακήρυξη του Φεβρουαρίου, είπε ότι καθόρισε τις βασικές γραμμές και αρχές του πλαισίου της λύσης, καθώς και τη μεθοδολογία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό ότι στην Κοινή Διακήρυξη διατυπώνεται με σαφήνεια ότι ο μοναδικός κοινός στόχος της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο και να επιτευχθεί μια διευθέτηση που θα διασφαλίζει και θα σέβεται τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Οπως είπε, σε συνέχεια της Κοινής Διακήρυξης και έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, κατατέθηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις για όλα τα κεφάλαια του κυπριακού προβλήματος.

“Φθάσαμε τώρα στη φάση όπου οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται στη γεφύρωση των διαφορών, ώστε να ανοίξουμε τον δρόμο προς μια βιώσιμη και διαρκή διευθέτηση” ανέφερε ο Πρόεδρος.

Χαιρέτισε τον πρόσφατο διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών του νέου Ειδικού Συμβούλου του, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα λέγοντας ότι ο διορισμός του, σε μια κρίσιμη συγκυρία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αποδεικνύει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Εθνών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία προχωρά αποφασιστικά προς τα εμπρός.

“Είναι όμως αυτονόητο πως εκείνο που επίσης χρειάζεται είναι η επίδειξη γνήσιας βούλησης από τους συμπατριώτες μας να διαπραγματευτούν με καλή θέληση και από την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας διευθέτησης, όχι μέσω ρητορικής αλλά με πρακτικές και ουσιαστικές ενέργειες”, συνέχισε.

Ένα πρώτο βήμα προς την από μακρού αναμενόμενη επίδειξη των πιο πάνω αναφερθέντων, είπε, θα ήταν η υιοθέτηση της συνολικής μου πρότασης για ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν μια κατάσταση οφέλους για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, υποβοηθώντας να οικοδομηθεί αμοιβαία κατανόηση, εμπιστοσύνη και καλή θέληση, και ως εκ τούτου να λειτουργήσει ως καταλύτης στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία.

“Επιπλέον, αναμένουμε να έχουμε την ειλικρινή συνεργασία της Τουρκίας στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, με την παροχή πρόσβασης σε όλες τις περιοχές που είναι αναγκαίες και παρέχοντας τις απαραίτητες λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν να εξακριβωθεί η τύχη τους και να απαλυνθεί ο πόνος των συγγενών τους”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ ότι το απώτερο όραμά του “είναι να ανακουφίσουμε όλους τους Κύπριους, ειδικότερα τις νέες γενιές, το μέλλον της χώρας, από το αναχρονιστικό βάρος του να είναι αναγκασμένοι να ζουν σε μια διαιρεμένη πατρίδα στην οποία εμποδίζονται δια της βίας να απολαμβάνουν τις ελευθερίες τις οποίες όλοι οι πολίτες του κόσμου δικαιούνται. Έναν αναχρονισμό για τον οποίο δεν πρέπει να κατηγορούνται και τον οποίο δικαιούνται να δουν να διορθώνεται”.

“Δεν θα παρεκκλίνω από το να επιδιώκω αυτό το όραμα, αφού είναι ένα καθήκον που ανέλαβα έναντι όλων των Κυπρίων. Δεν θα αποστώ της ιστορικής μου ευθύνης να προσφέρω ένα σταθερό, ειρηνικό, ευτυχισμένο και συμφιλιωτικό μέλλον στη χώρα μου”, τόνισε.

Απηύθυνε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του λαού της Κύπρου και της Κυβέρνησης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας για την προσφορά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τα τελευταία 50 χρόνια, “που αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του επιτυχούς ρόλου που τα Ηνωμένη Έθνη μπορούν να αναλάβουν στη διατήρηση της ειρήνης”.

“Και ενόσω εκτιμούμε τα μέγιστα τα οφέλη από τη διατήρηση της ειρήνης και το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρούμε ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε αυτό τον Οργανισμό ώστε να συνεχίσει την προσφορά του προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ειρήνης, οικοδόμησης της ειρήνης και παρεμπόδισης των συγκρούσεων, ειδικότερα σε σχέση με τις νέες, διαφαινόμενες απειλές”, συνέχισε.

Διεθνείς εξελίξεις, Κύπρος και υδρογονάνθρακες

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μία ασταθή περιοχή στην οποία λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες συγκρούσεις.

“Ωστόσο, είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Ως εκ τούτου, θεωρούμαστε ως έντιμος διαμεσολαβητής, χωρίς κρυφές ατζέντες”, τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η γεωγραφία της Κύπρου είναι το πεπρωμένο της και έχει αναλάβει ένα εποικοδομητικό ρόλο υπερασπίζοντας τις αξίες και αρχές του ΟΗΕ και συμβάλλοντας στις προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή, πάντα σε συνάρτηση με τις δυνατότητές της.

“Είμαστε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εμπορίας ανθρώπων, τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υποδομών, όταν κρίνεται απαραίτητο”, είπε.

Παράλληλα, είπε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου έχει αδιαμφισβήτητα αναβαθμίσει τη στρατηγική της σημασία.

“Η ενέργεια μπορεί να καταστεί καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και μέσο για ενδυνάμωση της περιφερειακής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης, η οποία θα δώσει ώθηση στις οικονομίες των χωρών της περιοχής”, ανέφερε.

Εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεισφέρει προς τον σκοπό αυτό, ακόμη και να μεσολαβήσει στο να φέρει κοντά τις γειτονικές χώρες που παράγουν και καταναλώνουν υδρογονάνθρακες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι εξελίξεις στη Λιβύη, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ, ιδίως μετά την εμφάνιση του ISIS “και τις θηριωδίες του, δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους ή παθητικούς”.

“Είναι καθήκον μας προς την ανθρωπότητα και τις κοινές αξίες μας, να υιοθετήσουμε άμεσα μια πιο ενεργή συμμετοχή, έτσι ώστε να γλυτώσουν οι μελλοντικές γενιές από τη μάστιγα των ασύμμετρων απειλών, της τρομοκρατίας και του τυφλού μίσους”, είπε.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι οι βαθιά ριζωμένες και μακροχρόνιες συγκρούσεις έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν άμεσα την περιφερειακή αστάθεια, να προκαλέσουν αιματοχυσίες και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων αθώων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, είπε ότι το δικαίωμα των Ισραηλινών για κρατική υπόσταση δεν πρέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση, ούτε το ίδιο δικαίωμα για τον λαό της Παλαιστίνης.

Ο Πρόεδρος επαίνεσε τον πολύ θετικό ρόλο της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης στη διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να αποθαρρύνουν τις δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Για την Ουκρανία, είπε ότι “δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι σ’ αυτά που διαδραματίζονται στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις μεταξύ ορισμένων από τους πιο σημαντικούς και ισχυρούς παράγοντες στην παγκόσμια σκηνή, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσική Ομοσπονδία και την ΕΕ”.

Χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μινσκ στις 5 Σεπτεμβρίου και απηύθυνε έκκληση να τηρηθεί και να εφαρμοστεί πλήρως από όλες τις πλευρές.