Προσπάθειες για ρύθμιση του θέματος λιμουζίνων από κρατικούς αξιωματούχους

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης, ο οποίος προήδρευσε της σημερινής συνεδρίας της επιτροπής δήλωσε ότι “είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη στο θέμα της ρύθμισης του θέματος της χρήσης υπηρεσιακού οχήματος από κρατικούς αξιωματούχους. Γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει συγκερασμός και μια κοινή συνισταμένη και είμαστε κοντά”.

Όπως είπε, η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στην αυριανή έκτακτη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών και εξέφρασε την ελπίδα όπως υπάρξει κατάληξη στο θέμα και οδηγηθεί για ψήφιση στη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής της ερχόμενη Πέμπτη.

Στόχος, είπε ,είναι να περιοριστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο αριθμός των αξιωματούχων που δικαιούνται υπηρεσιακό όχημα.

Παράλληλα, είπε, έχουμε ήδη συμφωνήσει στο ότι «ο κυβισμός των αυτοκινήτων – με εξαίρεση το όχημα του Προέδρου της Δημοκρατίας – θα πρέπει να είναι μέχρι τα 20 άλογα και η εκπομπή ρύπων να μην υπερβαίνει τα 165 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι η προσπάθεια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια που θα τεθούν όσον αφορά στο ποίοι αξιωματούχοι θα δικαιούνται τη χρήση υπηρεσιακών αξιωματούχων «να είναι και δίκαια και αντικειμενικά».

Τα κριτήρια, είπε, θα πρέπει να καθορίζουν επίσης την ιπποδύναμη και τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά και υπάρχουν συγκλίσεις στην διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης

Είπε, επίσης, ότι η πρόταση θα πρέπει να καταργεί τις υπερβολές «διότι σε μια τέτοια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης οι όποιες υπερβολές προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα ανάμεσα στον κόσμο και παράλληλα να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι η Βουλή προχωρεί για να δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική και απαράδεκτη κατάσταση, αναφέροντας πως όταν πολίτες αυτού του τόπου δεν έχουν τα “προς το ζειν” δεν δικαιολογούνται πολυτέλειες και σπατάλες ε σχέση με τη χρήση πολυτελών αυτοκινήτων.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη βάση κάποιων κριτηρίων και κάποιας κατηγοριοποίησης της χρήσης του αυτοκινήτου.

“Χωρίς να δυσκολεύεται το έργο των κρατικών αξιωματούχων θα πρέπει να μπει μια τάξη κατά τρόπο που να συνάδει με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και να είναι μέσα στα πλαίσια της αντίληψης που υπάρχει για κατανομή των βαρών της κρίσης σε όλους ισότιμα” πρόσθεσε.

Κληθείς να διευκρινίσει σε σχέση με την κατηγοριοποίηση του δικαιώματος για χρήση αυτοκινήτου, ο κ. Νικολαΐδης εξήγησε ότι η πρώτη κατηγορία θα αφορά τη χρήση αυτοκινήτου με οδηγό ο οποίος θα παρέχει και υπηρεσίες ασφάλειας, η δεύτερη κατηγορία αφορά τη χρήση υπηρεσιακού οχήματος χωρίς οδηγό και η τρίτη την αξιοποίηση υφιστάμενου υπηρεσιακού οχήματος.

Σε ό,τι αφορά το ποιοι θα εμπίπτουν στην κάθε κατηγορία ο κ. Νικολαΐδης διευκρίνισε ότι αυτό πρόκειται να συζητηθεί κατά την αυριανή συνεδρία της Επιτροπής, ανέφερε ωστόσο πως από τις πρώτες συζητήσεις φαίνεται ότι κάποιοι αξιωματούχοι δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην τελική κατηγοριοποίηση.

“Πιθανώς να είναι κάποιοι αξιωματούχοι σε κάποιους Δήμους ή σε κάποιες υπηρεσίες της κρατικής μηχανής και ημικρατικούς οργανισμούς. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει αύριο σε μια προσπάθεια να πάει την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση” συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατήγγειλε τη Νομική Υπηρεσία ότι “κωλυσιεργεί εσκεμμένα στο να βοηθήσει τη Βουλή στο να διεκπεραιώσει αυτή τη διαδικασία”.

“Έχει από τον Ιούλιο που περιμένουμε να γνωμοδοτήσει πάνω στην πρόταση νόμου της πλειοψηφίας. Γνωμοδότησε απ` ότι φάνηκε σήμερα λανθασμένα επί της πρότασης των οικολόγων, με μια εξόφθαλμα λανθασμένη τοποθέτηση και σήμερα ήρθε χωρίς να έχει θέσει επί του ολοκληρωμένου κειμένου που της έχει αποστείλει από τον Ιούλιο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών” είπε ο κ. Περδίκης.

Για να προσθέσει ότι “το σύστημα σε αυτή τη χώρα ενοχλήθηκε από την προσπάθεια της βουλής να περικόψει αυτό το προκλητικό προνόμιο των λιμουζίνων”.

“Και σύστημα δεν είναι μόνο τα κόμματα. Υπάρχει σύστημα και κατεστημένο και μέσα στη Δημόσια Υπηρεσία το οποίο φαίνεται ότι αντιδρά στο να υπάρξει αποκοπή αυτού του υπερβολικού προνομίου” συμπλήρωσε λέγοντας πως δεν είναι δυνατό “σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες που ζει ο τόπος, όταν έχει φτωχοποιηθεί σχεδόν το σύνολο του κυπριακού λαού, να υπάρχουν κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί ή αξιωματούχοι οι οποίοι επιζητούν προνόμια, λιμουζίνες και οδηγούς και όταν έχουν τη θέση αλλά και όταν αποχωρήσουν από τη θέση τους”.

“Είναι σκανδαλώδες και πρέπει μετά από 12 μήνες προσπάθειας η Βουλή να καταλήξει παρά τα εμπόδια που έχουν τεθεί και από τη Δημόσια Υπηρεσία αλλά και τη Νομική Υπηρεσία”.