Προσοχή στις τροφές που αυξάνουν τη δυσοσμία του ιδρώτα

Η κακοσμία του ιδρώτα είναι κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους -κυρίως σε άντρες κατά την εφηβική ηλικία- και παρατηρείται πιο συχνά μετά από έντονη σωματική άσκηση.

Ο ιδρώτας από μόνος του είναι άοσμος και πως η χαρακτηριστική του δυσοσμία προέρχεται από τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιδερμίδα, τα οποία “τρέφονται” από τον ιδρώτα και οι χημικές διεργασίες που προκύπτουν απελευθερώνουν δύσοσμες πτητικές ενώσεις.

Μερικές τροφές όμως, συμβάλλουν εξίσου στην δυσοσμία του ιδρώτα και κατ’ επέκταση του σώματός σας.

Καρυκεύματα όπως το κάρυ και το κύμινο, αλλά και φαγητά όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο μπορεί να μεταφέρουν την πολύ έντονη μυρωδιά τους στον ιδρώτα μας.

Λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, ενώ κάνουν καλό στην υγεία μας μπορούν να προκαλέσουν έντονη δυσοσμία όταν το σώμα μας τα διασπά σε ενώσεις του θείου.

Το κόκκινο κρέας συμβάλει και αυτό στην κακοσμία του ιδρώτα. Όταν διασπάται από το σώμα, συχνά αποθηκεύεται το αμινοξύ καρνιτίνη που ευθύνεται για κάποιες όχι και τόσο εύοσμες μυρωδιές.

Οι δίαιτες με χαμηλές ποσότητες υδατανθράκων μπορεί να κάνουν καλό στη σιλουέτα, αλλά κάνουν κακό στην μυρωδιά σας. Σε αυτές τις δίαιτες το σώμα αντί για θερμίδες καίει λίπος, μία διαδικασία που προκαλεί κακοσμία.

Τα ψάρια μερικές φορές μπορεί να αφήσουν μια ελαφριά μυρωδιά ψαρίλας. Για αυτό ευθύνονται όσα περιέχουν την ουσία χολίνη, όπως ο τόνος και ο σωλομός.

Το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσουν την εφίδρωση και μαζί την ένταση της μυρωδιάς του ιδρώτα.

Ευτυχώς η κακοσμία του ιδρώτα λόγω του φαγητού μπορεί να διαρκέσει μέχρι 6 ώρες, οπότε με σωστό προγραμματισμό μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε χωρίς να φοβόσαστε τις συνέπειες.

Πώς θα απαλλαγείτε από την κακοσμία του σώματος:

-Χρησιμοποιείτε αντιιδρωτικό αποσμητικό πριν πέσετε για ύπνο. Αυτό δίνει στο προϊόν την ευκαιρία να λειτουργήσει ενώ κοιμάστε και δεν ιδρώνετε. Εάν χρησιμοποιείτε αποσμητικά μετά το ντους το πρωί, ο ιδρώτας που συσσωρεύεται αργότερα θα “ξεπλύνει” το προϊόν και θα σας αφήσει απροστάτευτους απέναντι στην κακοσμία. Θυμηθείτε, τα αποσμητικά δεν εμποδίζουν την εφίδρωση. Καλύπτουν κυρίως την μυρωδιά του ιδρώτα στο δέρμα σας. Τα αντιιδρωτικά, ωστόσο, είναι χημικές ουσίες που μειώνουν την εφίδρωση. Πολλά τέτοια παρασκευάσματα περιέχουν επίσης αποσμητικό, το οποίο βοηθά να συγκαλύψουν τη κακοσμία.

-Κρατήστε τις μασχάλες σας όσο το δυνατόν πιο στεγνές. Τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπαραχθούν εύκολα σε ξηρές περιοχές του σώματος.

-Δοκιμάστε ένα διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου και νερού για την καταπολέμηση της κακοσμίας του σώματος. Χρησιμοποιήστε 1 κουταλάκι υπεροξειδίου (3%) σε 1 φλιτζάνι (225 γραμμάρια) νερού. Εφαρμόστε αυτό το μείγμα στις ευαίσθητες περιοχές (κάτω από τις μασχάλες, στα πόδια και τη βουβωνική χώρα) με ένα σφουγγαράκι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταστρέψετε μερικά από τα βακτήρια που δημιουργούν κακοσμία.

-Αν ιδρώνετε κυρίως επειδή ασκείστε έντονα και τακτικά και αυτή είναι η Νο 1 αιτία της κακής οσμής του σώματός σας, τότε φροντίστε να πλένετε συχνά τα ρούχα που φοράτε στην γυμναστική. Τα ιδρωμένα ρούχα γυμναστικής ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων.

-Αλλάξτε τη διατροφή σας. Μερικές φορές, τα λιπαρά τρόφιμα, τα έλαια, ή οι τροφές με έντονο άρωμα, όπως το σκόρδο, το κάρυ, και τα κρεμμύδια, μπορούν να “διαρρεύσουν” μέσα από τους πόρους σας και να προκαλέσουν έντονη κακοσμία. Ωστόσο, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας πριν κάνετε δραστικές διαιτητικές αλλαγές.