Προσοχή στη λήψη παρακεταμόλης

Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα τα συμπεράσματα της οποίας δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, οι υψηλές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και η καθημερινή λήψη παρακεταμόλης θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι ασθενείς που λαμβάνουν υψηλές δόσεις του παυσίπονου αυτού για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διατρέχουν έως και 63% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν απροσδόκητα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος ή εγκεφαλικού ήταν κατά 68% υψηλότερος, ενώ οι πιθανότητες να πάθει κανείς έλκος στο στομάχι ή αιμορραγία ήταν σχεδόν κατά 50% μεγαλύτερες.

Η παρακεταμόλη θεωρείται από τους γιατρούς πιο ασφαλής από την ασπιρίνη -η οποία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο στομάχι- και την ιβουπροφαίνη –η οποία έχει συνδεθεί με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ωστόσο, βρετανοί ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν προηγούμενες έρευνες σε ένα συνολικό δείγμα 666.000 ασθενών, αναφέρουν ότι οι κίνδυνοι μπορεί να έχουν υποεκτιμηθεί και καλούν να γίνουν περισσότερες μελέτες γύρω από την ασφάλεια του φαρμάκου αυτού.

Πιστεύουν-σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα- ότι η παρακεταμόλη μπορεί να προκαλεί ασθένειες αποτρέποντας τη δράση ενός ενζύμου στον οργανισμό, που ονομάζεται COX-2.

Η ομάδα των ερευνητών από το ινστιτούτο ρευματικής και μυοσκελετικής ιατρικής του πανεπιστημίου του Λιντς επιθεώρησε οκτώ έρευνες, οι οποίες περιείχαν πληροφορίες για ασθενείς που ελάμβαναν παρακεταμόλη σε καθημερινή βάση έως και για 14 χρόνια, για ασθένειες όπως αρθρίτιδα και έντονους πόνους στην πλάτη. Στις έρευνες αυτές συμμετείχαν ακόμη ασθενείς, που έπαιρναν λιγότερο συχνά ή και καθόλου το φάρμακο αυτό.

«Δεδομένης της υψηλής χρήσης και της διαθεσιμότητας της παρακεταμόλης, μια συστηματική ανασκόπηση της αποτελεσματικότητας και της ανεκτικότητάς της σε επιμέρους συνθήκες είναι δικαιολογημένη» κατέληξε η έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases.