Προς την Τουρκία κατευθύνεται ένα από τα μεγαλύτερα εξειδικευμένα σκάφη LNG

Ένα από τα μεγαλύτερα εξειδικευμένα σκάφη στον κόσμο για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κατευθύνεται προς την Τουρκία, για να ενισχύσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κυρίως για σκοπούς θέρμανσης και ηλεκτρισμού τον ερχόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα το Bloomberg, τo MOL FSRU Challenger, που έχει το ίδιο μήκος με τον Πύργο του Άιφελ, αναμένεται να φθάσει από τη Νότια Κορέα αυτό το μήνα και να ξεκινήσει την παραγωγή πριν από το τέλος του έτους.

Τον περασμένο χειμώνα το κύμα ψύχους που έπληξε την περιοχή του Ιράν, απ’ όπου η Τουρκία παίρνει μέρος του αερίου της, οδήγησε σε μειωμένες εισαγωγές από την χώρα με αποτέλεσμα η Τουρκία να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου και το δίκτυο ζήτησε από ιδιωτικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να μειώσουν τη ζήτηση καυσίμων κατά 90 τοις εκατό.

Μια πρώτη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικό αερίου, η Neptune έφτασε τον Δεκέμβριο στην Τουρκία για να συμπληρώσει δύο χερσαία τερματικά στο Αλιάγκα και το Μαρμαρά Ερεγλισί.

“Αναμένουμε από την Τουρκία να εισάγει περισσότερο από τον περασμένο χειμώνα και τον περασμένο χειμώνα είχε αυξηθεί η ζήτηση”, δήλωσε ο Gyorgy Vargha, διευθύνων σύμβουλος της MET International AG, εταιρείας που εμπορεύεται LNG κυρίως στη νότια Ευρώπη. “Είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά, ” ανέφερε.

Η Τουρκία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά σε εισαγωγή LNG μετά την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance, το οποίο προβλέπει ανομοιογενή ζήτηση στη χώρα μέχρι το 2030.

Το 345 μέτρων δεξαμενόπλοιο μπορεί να αποθηκεύσει 263.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, αρκετά για να καλύψουν την ζήτηση φυσικού αερίου για πάνω από μία ημέρα στην Τουρκία.

Το πλοίο μπορεί επίσης να επίσης να εξάγει τα καύσιμα για χρήση σε γειτονικές περιοχές, σύμφωνα με την εταιρεία Mitsui OSK Lines Ltd., ιδιοκτήτη και χειριστή του πλοίου. Το πλοίο θα τοποθετηθεί στο Νοτρντιόλ κοντά στα συριακά σύνορα.