Προς την μεγαλύτερη συρρίκνωσή της η ελβετική οικονομία από τη δεκαετία του 1970

Η ελβετική οικονομία αναμένεται να υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 φέτος, ενώ η ανάκαμψη του 2021 αναμένεται αργή σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

Η Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) στη Βέρνη υποβάθμισε τις προβλέψεις της σήμερα, ανακοινώνοντας ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,7% το 2020, κατά πολύ χειρότερα απ ‘ό, τι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σύμφωνα με την κρατική αρχή αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, εκτός από την ύφεση παγκοσμίως, η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελβετία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες από την αυξανόμενη ανεργία και την αβεβαιότητα των ανθρώπων για το μέλλον.

«Ο κίνδυνος μη αποπληρωμής δανείων και αφερεγγυότητας των εταιρειών αυξάνεται, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», ανακοίνωσε η Αρχή. «Επιπλέον, υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές και περαιτέρω ανοδικών πιέσεων στο ελβετικό φράγκο.»

Όπως έχει προειδοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τη χειρότερη ύφεση σε διάστημα σχεδόν ενός αιώνα καθώς οι χώρες εφαρμόζουν μέτρα lockdown για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας και οι επιχειρήσεις κλείνουν ή υπολειτουργούν.

Αν και ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, η ζημιά που έχει προκλειθεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπως εστιατόρια ή μπουτίκ ρούχων γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη.

Υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία δεν θα επανεμφανιστεί, «η ελβετική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει την εύθραυστη ανάκαμψή της το 2021», αννέφερε στην ανακοίνωση το SECO.