«Προκλητικές» οι δηλώσεις Ερτογάν, λένε Κύπριοι Βουλευτές

Τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν, με τις οποίες καταφέρθηκε ενάντια στις συστάσεις της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βία που χρησιμοποιείται εναντίον των διαδηλωτών στην Τουρκία, κατήγγειλαν Κύπριοι Βουλευτές.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής είπε ότι η Τουρκία δεν εκμεταλλεύεται μόνο το Κυπριακό, αλλά και την ΕΕ, καθώς ζητά από τη μια το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων και από την άλλη επιτίθεται με ανοίκειο τρόπο προς τις ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΕ γενικότερα.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε τις δηλώσεις «προκλητικές» και είπε ότι αυτές οι συμπεριφορές του κ. Ερντογάν αποδεικνύουν στους Ευρωπαίους «με ποιους έχουν να κάνουν».

Ο κ. Φυττής είπε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ΕΕ, χωρίς να προχωρά στις αρχές δικαίου της ΕΕ. Συμπλήρωσε ότι κατοχική Τουρκία θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το Κυπριακό, μέχρι να πετύχει το στόχο της, που είναι η δημιουργία ξεχωριστού τ/κ κράτους υπό τον έλεγχό της.

Σε αυτό, είπε, συμβάλλουν οι πωλήσεις ε/κ γης, μέσω των προσφυγών στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» που συνέστησε η Τουρκία στα κατεχόμενα. Συμπλήρωσε ότι μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 5.000 αιτήσεις, με την Τουρκία να καταβάλλει 120 εκ. στερλίνες. Δίνοντας επιπλέον στοιχεία, είπε, ότι η «επιτροπή» εξέτασε μόνο 392 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 372 αφορούσαν την αγορά ε/κ γης.

Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να συγκρατηθεί και να μην καταφεύγει σε πώληση της γης του στην Τουρκία, πρακτική που συμβάλλει στην απόκτηση πλειοψηφίας γης και στη δημιουργία ξεχωριστού κράτους.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Περδίκης είπε ότι «καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τις προκλητικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι ο κ. Ερντογάν απευθύνθηκε στην ΕΕ «με το ύφος σουλτάνου».

Έκανε επίσης λόγο για «ιταμές απαιτήσεις των νεοτούρκων της Άγκυρας» έναντι της ΕΕ, σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Παράλληλα ζήτησε από την κυπριακή Κυβέρνηση «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και να απαιτήσει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, πριν το άνοιγμα οποιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε, η Τουρκία δεν είναι μόνο η μεγάλη αγορά, στην οποία οι Ευρωπαίοι μπορούν να πουλούν τα προϊόντα τους, αλλά είναι και «η Τουρκία του νεοσουλτάνου Ερντογάν, η οποία απειλεί, προκαλεί, κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος» και «προσβάλει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη».

«Αυτή η Τουρκία δεν είναι για την ΕΕ», συνέχισε και κάλεσε τους Ευρωπαίους να το αντιληφθούν και να σταματήσουν να πιέζουν την Κύπρο να υποχωρήσει στα ελάχιστα που θέτει έναντι της Άγκυρας.

Είπε ακόμη ότι αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο «με βάση ποία ανταλλάγματα», η Κύπρος θα «επιτρέψει το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», κάνοντας «το χατίρι της Γαλλίας».

Αναρωτήθηκε τέλος αν είναι ευτύχημα η στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Σόιπμλε, που θέτει προσκόμματα στο άνοιγμα του κεφαλαίου Περιφερειακής Ανάπτυξης και διερωτήθηκε τι κάνει η Κύπρος.