“Προκαλεί” ή όχι η μπεμπέ Λιλί;

Διχάζει τις απόψεις ένα παιδικό τραγούδι με πρωταγωνίστρια ένα «μωρό» φτιαγμένο σαν καρτούν. Το περιεχόμενο των στίχων αλλά και το βίντεοκλίπ παραπέμπει σε ένα ακόμα κακόγουστο παιδικό τραγούδι ή είναι  τελικά ακατάλληλο για παιδιά.

Ας πάρουμε τα πράγματα  με την σειρά. Το κανάλι ΕΧΤRA στο πλαίσιο του τηλεοπτικού του προγράμματος προβάλει και παιδική ζώνη.  Μέρος αυτής της ζώνης είναι και η μετάδοση κάποιων τραγουδιών τα οποία είχε αποκλειστικά στον προγραμματισμό του κάποια χρόνια πριν, το Αλτερ Ελλάδος. Ανάμεσα στα εκατοντάδες τραγούδια είναι και το τραγούδι με τίτλο: «Είναι ο παππούς εκεί», με πρωταγωνίστρια – τραγουδίστρια ένα μικρό καρτουνίστικο βρέφος. Το συγκεκριμένο βίντεο κλιπ σταμάτησε να μεταδίδεται τουλάχιστον εδώ και ένα μήνα.

Και αυτό προκάλεσε πολλά ερωτηματικά… Στην Ελλάδα για παράδειγμα το συγκεκριμένο τραγούδι επικρίθηκε έντονα  αφού σύμφωνα με όσα γράφονται παράπεμπε στο «λαϊκό άσμα «έλα στο παππού».

Πάντως, εμείς προσπαθήσαμε να αναλύσουμε τον ήχο και την εικόνα και τα συμπεράσματα δικά σας:

  • Το βίντεο της μπεμπέ Λιλή (η οποία έχει δημιουργηθεί στη Γαλλία) δείχνει  ένα κοριτσάκι με την πάνα να κάνει video-chat μ’ έναν ηλικιωμένο παππού, αφού πρώτα του στέλνει μήνυμα στο κινητό.
  • Ο Παππούς  κλείνει το μάτι στο βρέφος μέσα από web camera στο κλείσιμο του βίντεο.
  • Λίγο πιο πριν το web – chat,  το «μωρό» αλλάζει κόμμωση.
  • Εμφανίζονται κούκλες με μικροσκοπικά ρούχα και υπάρχουν σε δύο περιπτώσεις που το μωρό τις κάνει στην άκρη  και  αυτές θυμώνουν επειδή δεν παίζουν εκείνες με τον παππού.
  • Το μωρό ζητά από τον παππού αγκαλιές, όπως «μου κάνουν ο μπαμπάς και η μαμά», όμως το πλάνο δεν δείχνει ένα μπαμπά και μαμά να αγκαλιάζουν το μωρό, αλλά δύο κούκλες να τρίβονται μεταξύ τους.
  • Την ώρα που ακούγονται οι στίχοι : «Παππού πότε θα με πάρεις ταξίδι μακρινό, ψηλά στον ουρανό», μελισούλες πετάνε παραπέμποντας στο μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που μαθαίνουν τα παιδιά στο δημοτικό.
  • Λέξεις οι οποίες παραπέμπουν σε κουβέντες ενηλίκων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο τραγούδι με το Γαλλικό τίτλο “Allo Papy”, είχε μπει τα προηγούμενα χρόνια στα τοπ 10 charts πολλών Ευρωπαϊκών χωρών και αργότερα λογοκρίθηκε κυρίως από γονείς ότι παραπέμπει σε παιδοφιλία.

Παρακολουθείστε στο ytube το τραγούδι με τις σχετικές σημειώσεις εδώ:http://www.youtube.com/watch?v=jxr03ruKyoU

Ν.Χρήστου