Προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές η Άγκελα Μέρκελ

Μεγάλη είναι η διαφορά στις δημοσκοπήσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έναντι του αντιπάλου τις, Μάρτιν Σουλτς, δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών.

Σε χθεσινή δημοσκόπηση της εκπομπής “Πολιτικό βαρόμετρο” του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ χάνουν μια μονάδα και βρίσκονται στο 38%, όμως οι αντίπαλοι τους, οι Σοσιαλδημοκράτες -με 22%- βρίσκονται πολύ πίσω.

Το κόμμα της Αριστεράς, οι Φιλελεύθεροι, αλλά και το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” φαίνεται πως θα δώσουν σκληρή μάχη για την τρίτη θέση, καθώς η παραπάνω δημοσκόπηση, αλλά και άλλες, τους φέρνουν στο 9%. Οι δε Πράσινοι βρίσκονται στο 8%.

Στο ερώτημα “εάν ήταν δυνατό να εκλέξετε απευθείας Καγκελάριο ποιον θα επιλέγατε;”, η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο 57%, ενώ ο αντίπαλος της, Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, Μάρτιν Σουλτς, στο 33%.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμά τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Όμως, όλα δείχνουν πως εάν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αποδειχθούν ταυτόσημα με αυτά της κάλπης, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων.

Στην ίδια εξάλλου δημοσκόπηση, υπήρξαν και ερωτήματα για τις σχέσεις Γερμανίας και ΕΕ με την Τουρκία. Υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τάσσεται το 61% των Γερμανών, ενώ μόλις το 4% ζητά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, το 80% ζητά σκληρότερη οικονομική πίεση της γερμανικής κυβέρνησης προς την Άγκυρα.