Προειδοποίηση Trump προς Ευρώπη…

Ο πρόεδρος Donald Trump τράβηξε τόσο μεγάλη προσοχή αυτή την περασμένη εβδομάδα εκφράζοντας την επιθυμία να αγοράσει τη Γροιλανδία, που κάποια από τα πιο διαπεραστικά σχόλιά του σχετικά με το εμπόριο ήταν εύκολο να «χαθούν.

Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής εστίασε στα σχέδιά του να μοιράσει την εφαρμογή του επόμενου γύρου των δασμών 10% στις κινεζικές εισαγωγές μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου και στην απότομη βουτιά της χρηματιστηριακής αγοράς που ακολούθησε, τα σχόλια που έκανε σε μια προεκλογική του συγκέντρωση ήταν σημάδι ότι δεν υπάρχει καμία απόκλιση στις απόψεις του για τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χειρότερη από την Κίνα, είναι μικρότερη. Μας αντιμετωπίζει φρικτά: φραγμούς, δασμούς, φόρους», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος την Πέμπτη στο Μάντσεστερ. «Μας αντιμετωπίζουν πραγματικά άσχημα.»

Δεν είναι η πρώτη φορά αναφέρθηκε έτσι στην ΕΕ. Ωστόσο, οι αριθμοί της Eurostat την Παρασκευή δεν βοήθησαν την επιχειρηματολογία της ηπείρου απέναντι στον Trump, ο οποίος ερμηνεύει ένα βιβλίο με περισσότερες εξαγωγές από ό,τι εισαγωγές ως νίκη. Το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ με τις ΗΠΑ ανήλθε σε σχεδόν 75 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, αυξημένο περισσότερο από 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι μακράν το μεγαλύτερο στο μπλοκ.

Οι εντάσεις των δασμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας επωμίζονται μεγάλο μέρος της ευθύνης για την πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς αφορούν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως. Είναι δύσκολο να υπολογίζει κανείς την πρόσθετη πτώση αν οι εμπορικοί πόλεμοι του Trump κατακλύσουν στη συνέχεια την Ευρώπη.

Τι ποσοστό του ΑΕΠ αντιμετωπίζει εμπορικούς κινδύνους;

Μερίδιο του ΑΕΠ που εκτίθεται στο Brexit, την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και τους δασμούς αυτοκινήτων:

Το γεγονός ότι ο Trump δεν μαλακώνει τη ρητορική του σε μερικούς από τους μεγαλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι σημαντικό για δύο λόγους – και οι δύο έρχονται γρήγορα, και οι δύο αποτελούν καύσιμα για μεγαλύτερη αβεβαιότητα εμπορικού πολέμου. Ανάμεσα τους:

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς συμφωνία εάν είναι απαραίτητο – ένα σενάριο που οι οικονομολόγοι λένε ότι θα έβλαπτε την οικονομία λόγω διαταραχών, μεταξύ άλλων, στο διασυνοριακό εμπόριο.
Ο Trump βρίσκεται επίσης στη μέση προθεσμίας έξι μηνών για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, πράγμα που θα σήμαινε ότι η απόφαση θα μπορούσε να έρθει στα μέσα Νοεμβρίου. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σχεδόν σίγουρα αντίποινα από τις Βρυξέλλες και πιθανώς θα ωθούσε την οικονομία της Γερμανίας ακόμη πιο κοντά σε μια ύφεση.
Όλα αυτά θα κάνουν ενδιαφέρουσα τη διάσκεψη κορυφής της Ομάδας των Επτά (G-7) το επόμενο Σαββατοκύριακο. Το μέρος: η παραθαλάσσια πόλη Biarritz της Γαλλίας. Η σύνοδος κορυφής των G-7 στον Καναδά ολοκληρώθηκε πέρυσι, εν μέσω εμπορικών διενέξεων, με τον σύμβουλο εμπορίου του Λευκού Οίκου Peter Navarro να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας «ειδικός χώρος στην κόλαση» για τον πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau.

Ωστόσο, πριν από τη συγκέντρωση στο Biarritz, το γραφείο του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ διεξάγει δημόσια συνεδρίαση σχετικά με τον αμφισβητούμενο ψηφιακό φόρο της Γαλλίας, ο οποίος στοχεύει στο 3% των εσόδων των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών από ψηφιακές δραστηριότητες. Ο φόρος, ο οποίος ισχύει αναδρομικά την 1η Ιανουαρίου, στοχεύει εταιρείες όπως η Facebook Inc., η Amazon.com Inc. και η Google Alphabet Inc. και πιθανότατα να χτυπήσει περίπου 30 εταιρείες συνολικά.

Το Trump, αν και συχνά έρχεται σε αντίθεση με τους τεχνολογικούς κολοσσούς, αποδοκίμασε την κίνηση της Γαλλίας. «Εάν κάποιος τους φορολογεί, θα πρέπει να είναι η χώρα καταγωγής τους», ανέφερε τον Ιούλιο.