Προειδοποίηση της Μέρκελ προς τη Δύση: Πάρτε στα σοβαρά τον Πούτιν – Δεν μπλοφάρει για τα πυρηνικά

Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τις δηλώσεις του, δήλωσε την Τρίτη η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Τα σχόλιά της ήρθαν μετά την προειδοποίηση του Ρώσου ηγέτη προς τη Δύση την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι όσοι χρησιμοποιούν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Μόσχας «πρέπει να γνωρίζουν ότι η φορά του ανέμου μπορεί να γυρίσει».

Σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση στα εγκαίνια του Ιδρύματος Καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ στο Βερολίνο την Τρίτη, η Μέρκελ σημείωσε ότι τα λόγια του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να αγνοηθούν.

«Το να μην τα απορρίπτουμε ως μπλόφα, αλλά να τα παίρνουμε στα σοβαρά δεν είναι σε καμία περίπτωση ένδειξη αδυναμίας», είπε. Αντίθετα, «αυτό είναι ένα σημάδι πολιτικής σοφίας, που βοηθά να διατηρηθεί το περιθώριο ελιγμών ή ακόμη και να αναπτυχθεί ένα νέο», πρόσθεσε η πρώην καγκελάριος.

Αναφερόταν προφανώς στη δήλωση του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, στην οποία έδωσε το σήμα ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε «όλα τα μέσα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία και τον λαό μας» εάν απειληθεί η εδαφική της ακεραιότητα. «Όσοι χρησιμοποιούν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο άνεμος να γυρίσει αλλιώς», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Μέρκελ ρωτήθηκε επίσης τι πιστεύει ότι θα είχε κάνει ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, «θα είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει και να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας», καθώς το Κίεβο θα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τα ρωσικά στρατεύματα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο Κολ θα κοίταζε την «επόμενη μέρα» και θα είχε ανοιχτό μυαλό για κάτι «ασύλληπτο» τώρα – «πως οι σχέσεις με τη Ρωσία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκ νέου μια μέρα» μετά το τέλος της σύγκρουσης.

Η Μέρκελ, η οποία θεωρείται ως η προστατευόμενη του Κολ, υπηρέτησε ως καγκελάριος της Γερμανίας για 16 χρόνια και δημιούργησε σχέσεις με τον Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Γερμανία εξαρτιόταν επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Επικρίθηκε ότι ήταν πολύ ήπια με τη Μόσχα παρά το γεγονός ότι υποστήριξε τις αντιρωσικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση μετά την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και την επανένταξή της στη Ρωσία.

Τον Ιούνιο, η Μέρκελ είπε ότι η παραίτησή της πέρυσι μπορεί να επηρέασε την απόφαση του Πούτιν να ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Εκείνη την εποχή, αναγνώρισε επίσης την αποτυχία της να δημιουργήσει «μια πρόσθετη ευρω-ρωσική μορφή συζήτησης για μια ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας παράλληλα με τη αυτή της Νορμανδίας», αναφερόμενη σε ένα πλαίσιο που άνοιξε το δρόμο για τις συμφωνίες του Μινσκ του 2014 και του 2015, οι οποίες επιδίωκαν να καθιερώσουν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ φιλορωσικών και φιλο-ουκρανικών δυνάμεων.