Προειδοποίηση της αδελφής του Κιμ προς ΗΠΑ: Αν θέλετε να κοιμάστε ήσυχοι μην προκαλείτε ένταση

Ευθεία προειδοποίηση προς τις να μην προκαλέσουν ένταση απηύθυνε η επιδραστική αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, την ώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προετοιμάζει τη στρατηγική απέναντι στην ασιατική χώρα.

Σε δηλώσεις της στα κρατικά μέσα, η Κιμ Γιο Τζονγκ επέκρινε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για τη διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Τα σχόλια της αδελφής του ηγέτη της χώρας έρχονται την προηγουμένη της προγραμματισμένης άφιξης Αμερικανών αξιωματούχων στη Σεούλ.

Η αμερικανική διπλωματία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προσπάθησε χωρίς επιτυχία να επικοινωνήσει με τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει αντιδράσει ακόμη στην αλλαγή ηγεσίας των ΗΠΑ, ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες λόγων των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.

Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν σχολίασε στην επίσημη εφημερίδα Rodong Sinmun:

«Μια συμβουλή προς τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ που πασχίζει να σκορπίσει τη μυρωδιά του όπλου στη χώρα μας από την άλλη μεριά του ωκεανού. Αν θέλει να κοιμάται ήσυχα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καλύτερα να απέχει από το να προκαλέσει ένταση στο πρώτο της βήμα».

Η Κιμ Γιο Τζονγκ είναι η μικρότερη αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν και η μόνη από τα αδέλφια του που θεωρείται ως στενός και ισχυρός σύμμαχός του.

Η αντίδραση της αδελφής του ηγέτη ήταν αναμενόμενη από πολλούς, αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του.

Η Βόρεια Κορέα αντιδρά συχνά κάθε φορά που Νότια Κορέα και ΗΠΑ προχωρούν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Και σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή, έχουν αντιδράσεις στα αποκαλούμενα «παιχνίδια πολέμου» χρησιμοποιώντας οργισμένες λέξεις.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε πάντως τη Δευτέρα πως «ο σκοπός μας είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο κλιμάκωσης. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε απάντηση».

«Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος χωρίς ενεργό διάλογο με τη Βόρεια Κορέα παρά τις πολλαπλές προσπάθειες των ΗΠΑ να δεσμευθούν… Μπορείτε να περιμένετε ότι θα υπάρξει συνεχής διεύρυνση της δέσμευσης με εταίρους και συμμάχους στην περιοχή», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό Σουνγκ Κιμ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον πρόκειται να ολοκληρώσει την αναθεώρηση της πολιτικής της για τη Βόρεια Κορέα στο προσεχές μέλλον.