Προειδοποίηση Ομπάμα προς Πούτιν για περαιτέρω συνέπειες

Προειδοποίηση ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει περαιτέρω συνέπειες εάν συνεχιστούν οι ενέργειές της στην Ουκρανία απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο κ. Ομπάμα εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία για τη στήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση στις ενέργειες των ενόπλων, φιλορώσων αυτονομιστών που απειλούν να υπονομεύσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

«Ο πρόεδρος σημείωσε την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της στην Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι το κόστος των ρωσικών ενεργειών θα αυξηθεί εάν συνεχιστούν αυτές οι δράσεις», συμπληρώνεται.

Ο κ. Ομπάμα μίλησε με τον κ. Πούτιν κατόπιν ρωσικού αιτήματος και σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης η επικοινωνία ήταν ειλικρινής και άμεση.

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η διπλωματική οδός είναι ανοιχτή και είναι ο προτιμότερος δρόμος που έχουμε μπροστά μας, αλλά ότι οι ενέργειες της Ρωσίας δεν οδηγούν προς αυτό το αποτέλεσμα», είπε ο αξιωματούχος.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι το Κίεβο έχει προβεί σε «αληθινές παραχωρήσεις» για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ρωσόφωνων, προσφέροντας ευρεία αποκέντρωση των εξουσιών και την εκχώρησή τους στις αρχές των περιφερειών.

«Η Ρωσία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία. Η απλή παρουσία των στρατευμάτων, εκτός από ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ουκρανίας, δημιουργεί απειλή αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προκειμένου να αποτραπεί μια αιματοχυσία εις βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τα αποσχιστικά κινήματα στην περιοχή.

«Συζητήθηκαν ποικίλες πλευρές της κρίσιμης κατάστασης στην Ουκρανία, πρωτίστως στις νοτιοανατολικές περιοχές, που έχουν κυριευθεί από κίνημα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής των σημερινών Αρχών του Κιέβου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου και συμπληρώνεται:

«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, το Χάρκοβο, το Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας και της ανικανότητας της ηγεσίας στο Κίεβο να λάβει υπ’ όψιν της τα συμφέροντα του ρωσικού και ρωσόφωνου πληθυσμού».

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τη Δευτέρα να εντείνει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, επεκτείνοντας τον κατάλογο των ατόμων που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης βίζας.

Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις σε πρόσωπα και θεσμικά όργανα στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της ενέργειας, των μετάλλων, των ορυχείων, της μηχανικής και της άμυνας.