Προεδρος: Τα περιθώρια υπομονής και καλής θέλησης εξαντλούνται

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης,  δήλωσε ότι ελπίζει σε ανταπόκριση από πλευράς των Τουρκοκυπρίων  προκειμένου να υπάρξει μια διαφοροποίηση από τα όσα έχουμε εισπράξει με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη χθεσινή παράνομη επίσκεψη του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο εθνικό μνημόσυνο της Κοινότητας Ομορφίτας, στην Εκκλησία Αγίας Βαρβάρας Καϊμακλίου, στο οποίο προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος, παρόντων του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, εκπροσώπων κομμάτων και οργανώσεων, συγγενών των ηρώων και άλλων θυμάτων από την Ομορφίτα και πλήθους κόσμου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως “η λύση της επανένωσης και της διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που επιδιώκουμε, είναι διεκδικήσεις για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και για Τουρκοκυπρίους, όπως και για κάθε νόμιμο Κύπριο, όπου και αν ανήκει, όποια γλώσσα και αν ομιλεί, όποια θρησκεία και αν πιστεύει”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον ΟΗΕ και τα κράτη, που δηλώνουν ότι θέλουν λύση του Κυπριακού, να στρέψουν την προσοχή τους προς την τουρκική πλευρά που αμφισβητεί τα Ψηφίσματα και τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τα όσα κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί και “που θέλει να μειώσει αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο για κάθε πολίτη, την κυριαρχία”.

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Σωματείου Ομορφίτα, Δημήτρης Ταλιαδώρος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι “η πολύπαθη Ομορφίτα έχει το θλιβερό προνόμιο να θρηνεί θύματα και από το 1958 και από το 1963 και από το 1974”.

“Μετά από 41 ολόκληρα έτη”, είπε ο κ. Ταλιαδώρος, “έχουμε την τιμή να παρίσταται στο μνημόσυνο αυτό και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος και εκφωνεί το επιμνημόσυνο λόγο”.

“Θεωρώ τιμή και προνόμιο που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας, στην ακριτική αυτήν περιοχή, μια ανάσα από τα αιματοβαμμένα χώματα της Ομορφίτας”, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, “για να εκφωνήσω λόγο μνήμης και τιμής για τους πεσόντες της Κοινότητας και για να αναπέμψουμε μαζί δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων Ομορφιτιανών”.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, “πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι αναγκαίες για να συντηρούμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη των ανθρώπων που πρόσφεραν σε αυτόν τον τόπο και να αντλούμε διδάγματα από την ιστορία και για να χαράξουμε το δρόμο μας προς τα εμπρός”.

Αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες της κυπριακής ελευθερίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε και προς κάθε κατεύθυνση, δίδοντας “το μήνυμα ότι συνεχίζουμε, με πίστη στο δίκαιό μας, τον αγώνα για μιαν έντιμη, αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος”.

Σε αναφορά του στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι “θα υπάρξει μια διαφοροποίηση από τα όσα είχαμε εισπράξει με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κατά τη χθεσινή παράνομη επίσκεψη του στην κατεχόμενη πατρίδα μας”.

“Ευελπιστούσαμε”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, `”ότι θα υπήρχαν στοιχεία ελπίδας, όμως λυπούμαι να πω πως τα όσα δυστυχώς έχουν καταγραφεί και μεταδοθεί δεν επιτρέπουν άλλο περιθώριο εξάντλησης της υπομονής και της καλής μας θέλησης”.

“Θα πρέπει, επιτέλους”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, “τα Ηνωμένα Εθνη και οι χώρες, που επέδειξαν ότι θέλουν λύση του Κυπριακού, να στρέψουν την προσοχή τους προς εκείνη την πλευρά που αμφισβητεί τα αδιαμφισβήτητα, που αμφισβητεί τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ ή το λεκτικό των Ψηφισμάτων και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αμφισβητεί τα όσα κατά καιρούς έχουν μεταξύ μας συμφωνηθεί, που θέλει να μειώσει αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο για κάθε πολίτη, την κυριαρχία”.

“Κάτω από αυτές τις συνθήκες”, συνέχισε ο Πρόεδρος, “δεν είναι δυνατό να αναμένει κανείς από εμάς ότι θα εμπλακούμε σε ένα διάλογο, που θα είναι απλώς το ροκάνισμα χρόνου, για να δώσει δικαιολογία στις σαφείς δηλώσεις του Έρογλου, ότι εξαντλουμένου του χρόνου ή του περιθωρίου χρόνου που οι ίδιοι θέτουν, τότε θα προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου Β”.

“Πιστεύω πως, με τις πολιτικές δυνάμεις ενωμένες, με τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά και έχοντας ως βάση το δίκαιο, τις αρχές και αξίες του ΟΗΕ και της ΕΕ”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “θα δώσουμε τη μάχη και θα επιμείνουμε στη μάχη που δίδουμε, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι πραγματικές εκείνες συνθήκες για να μπούμε σε ένα διάλογο που θα δώσει προοπτική και ελπίδα, που θα επανενώσει την πατρίδα μας, που θα την απαλλάξει από τα κατοχικά στρατεύματα, που θα μας επιτρέψει ως Ευρωπαίους πολίτες να συν-δημιουργήσουμε, να συμβιώσουμε ειρηνικά και να δώσουμε μια μεγάλη προοπτική στην πατρίδα μας”.

“Μόνον έτσι, πιστεύω, θα τιμήσουμε έμπρακτα όσους έχουν θυσιάσει τη ζωή τους, όσους έχουν δώσει αγώνες, όσους μας κράτησαν μέχρι σήμερα ελεύθερους για να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε, να μπορούμε να ελπίζουμε, να μπορούμε μέσα από τους αγώνες μας να διασφαλίσουμε την τύχη του κυπριακού Ελληνισμού”, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σχετικώς με την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι “αγωνιζόμαστε για λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Λύση λειτουργική και βιώσιμη, η οποία θα επανενώνει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία”.

“Αυτές”, είπε, “δεν είναι διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας και μόνον, ούτε και συνιστούν δικαίωση της ελληνοκυπριακής κοινότητας και μόνον”, αλλά “η λύση της επανένωσης και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιδιώκουμε είναι διεκδικήσεις για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας, όπως και για κάθε νόμιμο Κύπριο, όπου και αν ανήκει, όποια γλώσσα και αν ομιλεί, όποια θρησκεία και αν πιστεύει”.

“Τη λύση του Κυπριακού”, δήλωσε ο Πρόεδρος, “δεν τη διεκδικούμε ανταγωνιστικά ούτε ως μέρος ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών. Θέλω”, πρόσθεσε, “να είμαι σαφής και προς τα μέσα και προς τα έξω και, κυρίως, προς την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά: Την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν την εξυπηρετεί η επίρριψη ευθυνών. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα φέρει την ευθύνη ενός αδιεξόδου, που θα κρατήσει διχοτομημένη την πατρίδα μας”.

“Μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει αδιέξοδο, μας ενδιαφέρει να καταλήξουμε σε λύση, μας ενδιαφέρει να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα, μας ενδιαφέρει η επανένωση να στηριχθεί από το λαό, να αντέξει στις δοκιμασίες, να διαμορφώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες, να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και να επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συν-δημιουργίας για όλους, για το καλό όλων”, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

“Για αυτό”, συνέχισε, “επιμένουμε πως, προτού εμπλακούμε σε ένα διάλογο, θα πρέπει, με σαφήνεια και χωρίς ίχνη αμφισβήτησης, να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και να συζητούμε για την επανένωση αντί να διαπραγματευόμαστε τους όρους του διαζυγίου”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε, επίσης, “βαθειά πεποίθησή πως μόνον έτσι θα δημιουργηθεί η απαιτούμενη δυναμική και θα διαμορφωθεί προοπτική στον διάλογο. Θέλουμε να ελπίζουμε”, πρόσθεσε, “πως ανάλογη ανταπόκριση θα υπάρξει και από πλευράς των Τουρκοκυπρίων”.

Εκφράζοντας “απέραντη εκτίμηση στους θυσιασθέντες αγωνιστές της Ομορφίτας, από το 1955 μέχρι σήμερα” και τιμώντας “την τεράστια εθνική προσφορά της αλλεπάλληλα καθημαγμένης Ομορφίτας, όπου πρωτο-ακούσθηκε στο νησί μας η λέξη `πρόσφυγας`, το 1958, και η λέξη `οδομαχίες`, το 1963-1964”, ο Πρόεδρος τόνισε πως είναι “ημέρα μνήμης και ιστορικής καταξίωσης, σήμερα, της κατεχόμενης Ομορφίτας και των πεσόντων και αγνοουμένων τέκνων της, στους αγώνες του κυπριακού λαού τις τελευταίες έξι, σχεδόν, δεκαετίες”.

Είναι, είπε, “ημέρα ανάμνησης, δέους και συγκίνησης, αλλά και προβληματισμού και περίσκεψης”, ενώ είναι “ατέλειωτος ο κατάλογος των ηρωομαρτύρων κατοίκων της Ομορφίτας, από το 1955 μέχρι σήμερα”.

Απαγγέλλοντας το μακρύ κατάλογο των μνημονευθέντων σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “τους ευγνωμονούμε για τη θυσία τους. Είμαστε ευγνώμονες σε όσους με τη θυσία τους επιτρέπουν σε εμάς να είμαστε σήμερα εδώ, υπερήφανοι για την ιστορία της πολύπαθης πατρίδας μας, σε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, όσους πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία στην ελευθερία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά της”.

“Ιδιαιτέρως”, πρόσθεσε, “ευγνωμονούμε τους ήρωες της Ομορφίτας, αυτούς τους καθημερινούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως νέα παιδιά, που, με μοναδικό εφόδιο τη δύναμη της ψυχής τους, στάθηκαν μπροστά στον πάνοπλο εχθρό, είτε αποικιοκράτης ήταν είτε Τούρκος επιδρομέας και που δόξασαν την πατρίδα και το έθνος”.