Προεδρικές εκλογές στο Αζερμπαιτζάν με φαβορί τον Ιλχάμ Αλίγιεφ

Το Αζερμπαϊτζάν ψηφίζει σήμερα για να εκλέξει τον πρόεδρό του σε μια ψηφοφορία που διεξάγεται υπό έλεγχο και στην οποία ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες αφότου διαδέχθηκε τον πατέρα του, το 2003, θεωρείται το μεγάλο φαβορί.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 και τα πρώτα μερικά αποτελέσματα πρόκειται να γίνουν γνωστά λίγο αφού κλείσουν στις 17:00, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ένα κύμα καταπίεσης καθώς πλησίαζαν οι εκλογές, στις οποίες δέκα υποψήφιο διεκδικούν την προεδρία αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Νότιου Καύκασου.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν σχεδόν αόρατη σ’ αυτή την πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα, καθώς η εκλογικές αφίσες ήταν ανηρτημένες μόνο σε εγκεκριμένες θέσεις και η στενά ελεγχόμενη κρατική τηλεόραση πολύ λίγο ανέφερε την ψηφοφορία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ, 51 χρόνων, έχει ουσιαστικά εξασφαλισμένη την εκλογή του, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν περισσότερο από 80% της πρόθεσης ψήφου, μακράν μπροστά από τους εννέα άλλους υποψηφίους.