Προδρόμου: Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στο πόρισμα για Συνεργατισμό

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του στο τρίτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου του ΡΙΚ, αναφερόμενος στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τη κατάρρευση του Συνεργατισμού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, εντοπίζει σοβαρά προβλήματα στο πόρισμα και  ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με την έρευνα που έχει διεξαχθεί.

Όπως είπε ο Προδρόμου, η  έρευνα, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το ρυθμιστικό κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούσε την επίμαχη χρονική περίοδο η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Σημείωσε, ακόμη, ότι η επιτροπή που ετοίμασε το πόρισμα δεν εξέτασε τί προβλεπόταν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η κυβέρνηση λειτουργούσε με βάση συγκεκριμένο πλαίσιο, επεσήμανε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος το οποίο, όπως είπε, δεν λήφθηκε υπόψη. Το πόρισμα, είπε, είναι ογκώδες και τυγχάνει μελέτης από την Κυβέρνηση.

Σε δική του παρέμβαση στο Τρίτο, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής είπε ότι το ΑΚΕΛ ζητά τη παύση του υπουργού Οικονομικών, επισημαίνοντας την ύπαρξη ευρύτερων ευθυνών της κυβέρνησης για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Δεν γίνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην ενημερωνόταν για όσα συνέβαιναν, τόνισε ο Στεφάνου.

Υπάρχουν, είπε, τεράστιες ευθύνες και λάθη τα οποία έγιναν με προεκτάσεις που καταγράφονται στο πόρισμα.

Ο Συνεργατισμός ήταν βιώσιμος, είπε, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των πιθανών αστικών και ποινικών ευθυνών οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν από την αστυνομία και το Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του επίσης στο Τρίτο, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με την παύση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, για το δικό της καλό και για να μην κλονιστεί η αξιοπιστία της.

Ο Νικόλας , επισήμανε ότι με βάση το πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών και αστικές και ποινικές ευθύνες σε άλλους για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ευθύνες, πρόσθεσε, φαίνεται να έχει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς όπως ανέφερε, γνώριζε για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού και παραπλάνησε την κοινή γνώμη. Ανέφερε, ακόμη, ότι ευθύνες εντοπίζονται και για την Κεντρική Τράπεζα που αφορούν μη ικανοποιητικό εποπτικό έλεγχο.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε παραπλάνηση της Βουλής, λόγω της εικόνας που προσπάθησαν κάποιοι να μεταφέρουν, σε σχέση με το τι ίσχυε στην πραγματικότητα.