Προδρόμου: Να θεσπιστεί νομοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Αβέρωφ Νεοφύτου, με το κλιμάκιο της Τρόικας, δήλωσε ότι υπάρχουν μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει να “τρέξουμε” πιο γρήγορα, όπως είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και η μεταρρύθμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ανέφερε επίσης πως σε ό,τι αφορά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ο ΔΗΣΥ έχει κάνει κάποιες εισηγήσεις “διότι έχουμε την εντύπωση ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια για την αναδιάρθρωση, για την ήπια αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού από τις τράπεζες”.

“Έχουμε εκδηλώσει τη θέληση, αφού διερευνηθεί αν χρειάζεται, να θεσπίσουμε ακόμα και σε νομοθεσία τις οδηγίες που έχει εκδώσει η Κεντρική Τράπεζα, αν αυτές κρίνονται επαρκείς και μπορεί να βοηθήσει η αμεσότερη και πλήρης εφαρμογή τους”, είπε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας παράλληλα πως “θα θέλαμε να αναπτυχθούν και πιο αξιόπιστα και εξαντλητικά στατιστικά στοιχεία γύρω από το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας “μας άκουσαν προσεκτικά και περιμένουμε ότι στις επόμενες επαφές θα έχουμε τις τελικές δικές τους απόψεις μέσα από την ολοκλήρωση αυτής της επισκόπησης” του κυπριακού προγράμματος.

Είπε πως “θα γίνει και μια εκ νέου συνάντηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Παρασκευή και θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τις επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, είτε είναι αυτό σε νομοθετικό επίπεδο είτε είναι σε επίπεδο εφαρμογής πολιτικής”, προσθέτοντας πως ήδη γίνεται συζήτηση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015.

Σημειώνοντας πως πλέον μιλάμε με την Τρόικα “στη βάση της επιτυχούς εφαρμογής μέχρι στιγμής του προγράμματος της Κύπρου” και “ έχουμε την άνεση να συζητήσουμε στη βάση του γεγονότος ότι μέχρι τώρα υπάρχουν επιτυχίες στη δημοσιονομική διόρθωση ενώ έχουν γίνει τα βασικά βήματα και για την διόρθωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος”, ο κ. Προδρόμου είπε πως “εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά, και υπάρχει συναντίληψη επί τούτου, είναι το ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, επαναπαυόμενοι στις μέχρι τώρα επιτυχίες”.

“Έχουμε πάει καλά αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας”, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, για να προσθέσει πως “έγινε φανερό στις συζητήσεις μας ότι για να μιλήσουμε και για αναπτυξιακά περιθώρια, τα οποία από την πλευρά του ΔΗΣΥ κρίναμε σκόπιμο να διερευνήσουμε, θα πρέπει να ολοκληρωθούν προηγουμένως όλες οι μεταρρυθμίσεις”.

“Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, όπως είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και η μεταρρύθμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα”, ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Ειδικότερα, συνέχισε, “ως προς το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία απασχολούν και την Τρόικα αλλά φυσικά και τη δική μας πλευρά, έχουμε κάνει κάποιες εισηγήσεις διότι έχουμε την εντύπωση ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια για την αναδιάρθρωση, για την ήπια αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού από τις τράπεζες”.

“Έχουμε εκδηλώσει τη θέληση, αφού διερευνηθεί αν χρειάζεται, να θεσπίσουμε ακόμα και σε νομοθεσία τις οδηγίες που έχει εκδώσει η Κεντρική Τράπεζα, αν αυτές κρίνονται επαρκείς και μπορεί να βοηθήσει η αμεσότερη και πλήρης εφαρμογή τους”, ανέφερε, προσθέτοντας πως “θα θέλαμε να αναπτυχθούν και πιο αξιόπιστα και εξαντλητικά στατιστικά στοιχεία γύρω από το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.