Προδρόμου: Θετική εξέλιξη η συνάντηση των δύο ηγετών

Το γεγονός ότι θα γίνει η συνάντηση των δύο ηγετών μετά από τόσους μήνες είναι μια θετική εξέλιξη, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ωστόσο ότι επιφυλασσόμαστε για να δούμε τη συνέχεια.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες που γίνονται για τη συνάντηση του με τον κ. Ακκιντζί τη Δευτέρα, στο δείπνο.

Είναι μια θετική εξέλιξη με την έννοια ότι είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει. Δεν πρόκειται βέβαια για συνάντηση διαπραγμάτευσης, όμως είναι μια συνάντηση μέσα από την οποία εμείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποσκοπεί στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Θα είναι μια συνάντηση χωρίς ημερήσια διάταξη και αυτό θα επιτρέψει στους δύο ηγέτες να ανταλλάξουν ελεύθερα απόψεις».

Ερωτηθείς είπε ότι «γίνεται προετοιμασία που αφορά τα ΗΕ, ενδεχομένως να υπάρξει ένα μέρος του δείπνου που να είναι κατ΄ιδίαν συνομιλία των δύο ηγετών. Αυτά είναι ζητήματα που προετοιμάζουν τα ΗΕ».

Σε ερώτηση αν αυτό που λέει η κα Σπέχαρ περί ανοικτής ατζέντας με αυτό που λέει ο ίδιος περί μη ύπαρξης ατζέντας κατά το δείπνο σημαίνει το ίδιο πράγμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι το ίδιο. Δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη, δεν υπάρχει τραπέζι διαπραγματεύσεων για να είναι όλα τα θέματα στο τραπέζι. Οι δύο ηγέτες είναι ελεύθεροι να ανταλλάξουν απόψεις, να θίξουν ζητήματα που τους απασχολούν και ο αντικειμενικός στόχος – τουλάχιστον για τη δική μας πλευρά, ελπίζω τελικά και για τις δύο πλευρές – είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όπου θα υπάρχει και ατζέντα».

Ερωτηθείς αν έχουν επιλεγεί κάποια θέματα για συζήτηση, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τα ΗΕ λέχθηκε στα ΜΜΕ ότι δεν θα επιτραπεί κάλυψη του δείπνου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα ζητήματα της διοργάνωσης του δείπνου επαφίενται στα ΗΕ. Μπορείτε να πληροφορηθείτε από τα ΗΕ πώς ακριβώς θα διοργανώσουν τη συνάντηση».

Τέλος, σε ερώτηση πόση αισιοδοξία υπάρχει στην πλευρά μας δεδομένων των όσων δηλώνει ο κ. Ακκιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το γεγονός ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση μετά από τόσους μήνες είναι μια θετική εξέλιξη. Επιφυλασσόμαστε για να δούμε τη συνέχεια».